ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ΕΣΥ σε τροχιά κανονικότητας - Ετοιμοπόλεμο όμως και πάλι

Το ΕΣΥ σε τροχιά κανονικότητας - Ετοιμοπόλεμο όμως και πάλι
Απρίλιος 2020: H Μαρία, ο Κώστας, ο Δημήτρης, η Αναστασία ο Κώστας, η Παρασκευή και η Μαριάννα, γιατροί και νοσηλευτές στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» με τα περιστατικά COVID19, χαμογελούν στην κάμερα στέλνοντας σε όλο τον κόσμο ένα μήνυμα ελπίδας, η μάχη δίνεται από όλους ταυτόχρονα. Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Καθώς τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) επανέρχονται σε μία κανονικότητα, με τις περισσότερες κλίνες ΜΕΘ και τις κλινικές να μετατρέπονται από COVID σε non-COVID, δεν μπορεί παρά να σκεφθούμε και να προβληματιστούμε, για το τι σήκωσε όλο αυτό το διάστημα το ΕΣΥ.

Καθώς το Θριάσιο επανήλθε στις κανονικές του εφημερίες από τις 21Μαΐου, το Σισμανόγλειο ξεκινά και αυτό να λειτουργεί σταδιακά ως non-Covid, ενώ αποδεσμεύονται και κλίνες των νοσοκομείων «ΚΑΤ», «Γεώργιος Γεννηματάς» και «Αττικόν», οι οποίες χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για ασθενείς με COVID-19, δεν μπορεί παρά να πρέπει να πραγματοποιήσουμε μία ενδοσκόπηση και έναν απολογισμό, για ένα δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο λοιδορήθηκε πολλές φορές στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Το μέχρι πρότινος ταπεινό μας σύστημα υγείας με τους λιγοστούς και σίγουρα ανεπαρκείς πόρους, σήκωσε ανάστημα και κατάφερε με αξιοπρέπεια και κυρίως αποτελεσματικότητα, να διαχειριστεί μία τεράστια κρίση δημόσιας υγείας.

Μετατράπηκε εν μία νυκτί, σε ένα σύστημα με μονοθεματική περίθαλψη και φροντίδα στο μεγαλύτερο μέρος του, πραγματοποίησε ίσως τις περισσότερες διασωληνώσεις που μπορούσε ποτέ να φανταστεί κανείς σε καιρό ειρήνης, αντιμετώπισε με επάρκεια βαριές μολύνσεις και ύποπτα κρούσματα, σε έναν πόλεμο με ένα ιδιαίτερα ύπουλο και αόρατο εχθρό, ο οποίος μαζί με τις μεταλλάξεις του, συνεχίζει να μας εκπλήσσει...

Και όλα τα παραπάνω, χωρίς να αφήσει ακάλυπτους, όσους ασθενείς είχαν ανάγκη από άλλου είδους νοσηλεία -εκτός κορωνοϊού- ή από κάποιο έκτακτο χειρουργείο, ή από επείγουσα ιατρική φροντίδα. Και φυσικά συνεχίζει να προσφέρει τις μεγάλες και ανυπολόγιστης αξίας υπηρεσίες του στο πεδίο των εμβολιασμών, στο πλαίσιο μιας εθνικής και καθολικής εκστρατείας, η οποία δεν έχει προηγούμενο στη χώρα μας.

Λοιδορήθηκε, υμνήθηκε, επαινέθηκε, δικαιώθηκε και συνεχίζει να προφέρει…

Το ΕΣΥ, το οποίο φυσικά δεν αποτελεί έναν άυλο και άψυχο φορέα, αλλά ένα ζωντανό κύτταρο της Ιατρικής και της κοινωνίας μας με πανάξιους γιατρούς και νοσηλευτές, με σπουδαίο διοικητικό προσωπικό, τραπεζοκόμους και καθαρίστριες, τα κατάφερε…

Και είναι βέβαιον ότι και στη μετά COVID εποχή, η οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα εξελιχθεί, καθώς οι αναρρώσαντες και οι νοσούντες, ίσως έχουν ανάγκη από μακροχρόνια φροντίδα, το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του θα βρίσκονται εκεί, για να προσφέρουν ίαση τους ασθενείς και να δώσουν στήριγμα στους οικείους τους.

Το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του, απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα, είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της πανδημίας και αυτοί που χρειάζονται την απόλυτη και γενναιόδωρη στήριξη της Πολιτείας, οικονομική και ηθική.

Και αυτό, είναι καλό να το θυμόμαστε κάθε μέρα, κάθε εποχή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ