ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι προμηθείς, οι επιμηθείς και η τρίτη δόση εμβολιασμού

Οι προμηθείς, οι επιμηθείς και η τρίτη δόση εμβολιασμού
Associated Press

Θα μπορέσει άραγε η τρίτη αναμνηστική δόση έναντι της COVID-19 να τιθασεύσει το νέο πανδημικό κύμα και να σημάνει το τέλος της σοβαρής υγειονομικής κρίσης που ταλανίζει την ανθρωπότητα;

Αν υποθέσουμε ότι τα αντισώματα μετά από τον εμβολιασμό, υφίστανται μία φυσιολογική φθορά μετά από μερικούς μήνες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου, τότε η αναμνηστική, ή ενισχυτική δόση, μπορεί να αποδειχθεί ο καταλύτης, που θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους… Άλλωστε το νέο πανδημικό κύμα είναι μπροστά μας, σημείωσε με νόημα η καθηγήτρια Θεοδωρίδου.

Ήδη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη χώρα μας, έδωσε το πράσινο φως από τον περασμένη εβδομάδα για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση αρχικά στους ανοσοκατασταλμένους, ενώ συνέχεια έχουν οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας ηλικιωμένων, οι άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί, ότι όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν την γ’ δόση, χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Το ίδιο πράττει και η Ελλάδα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οδεύουμε σε αυτορρύθμιση της πανδημίας, όπως σχολίαζε πριν μερικές ημέρες σε πηγαδάκι δημοσιογράφων, κορυφαίο στέλεχος της Επιτροπής Επιδημιολόγων. Και αυτό δεν είναι κακό. Γνωρίζουμε πολύ περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας, στις αρχές του 2020, γνωρίζουμε πώς να προφυλαχθούμε, διενεργούμε τεστ, έχουμε εμβολιαστεί, έχουμε βιώσει θυμό, πόνο και οργή, κυρίως οι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους.

Αρκεί να εξακολουθούμε να προσέχουμε και να πειστούμε ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ…

Αρκεί, να συνεχίσει με κάποιους ικανοποιητικούς ρυθμούς ο εμβολιασμός των πολιτών, ο οποίος όπως φαίνεται… σκοντάφτει στην νοοτροπία μας -όπως έχει τονίσει αρκετές φορές ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, λέγοντας ότι «ανήκουμε στην Ανατολή και όχι στη Δύση».

Στην Ελλάδα σήμερα, είναι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι της COVID-19, 5,9 εκατ. πολίτες, ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού της τάξεως του 65,6%. Όπως όλα δείχνουν, ίσως να μην καταφέρουμε ποτέ, να αγγίξουμε τα δυσθεώρητα ποσοστά 80% με 85% που έχει η Πορτογαλία και εξ ου οι λίγες διασωληνώσεις και οι θάνατοι που κυμαίνονταν μεταξύ 13 και 14 πριν μερικές εβδομάδες. Στον αντίποδα ωστόσο το Ισραήλ, καίτοι πριν μερικές εβδομάδες κατέγραφε εμβολιασμούς με την γ΄ δόση 2,5 εκατ. πολιτών, εν τούτοις, τα κρούσματα έδειχναν να παραμένουν σταθερά.

Το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα χτίζεται πολύ αργά και ένα ερώτημα εύλογο που θα μπορούσε να τεθεί, είναι γιατί να μην ωθήσουμε όσο δυνατόν περισσότερους πολίτες να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους πριν μιλήσουμε για την τρίτη αναμνηστική δόση. Γιατί να μην εξαντλήσουμε όλη μας την πειθώ να εμβολιαστούν ακόμη και οι πιο φοβισμένοι ή οι διστακτικοί, διότι οι αντιεμβολιαστές, είναι αποφασισμένοι να μην λάβουν «το δώρο της επιστήμης».

Ίσως η απάντηση να κρύβεται στην φράση της καθηγήτριας Θεοδωρίδου: «Θέλουμε να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς», άρα έγκαιρα προνοητικοί, τουλάχιστον με τις ευπαθείς ομάδες.

Ο κορωνοϊός γνωρίζαμε από την αρχή ότι ήταν ένας άγνωστος και αχαρτογράφητος ιός… Εκείνο που δεν γνωρίζαμε ήταν ότι η εξίσωση που επιχειρούμε να λύσουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη, με απρόβλεπτους πολλαπλασιαστές, αλλά σίγουρα, έχει ορίζοντα τέλους… Και σίγουρα, εκείνο που γνωρίζουμε εννέα μήνες μετά την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», είναι ότι τα εμβόλια, αποτελούν ένα αληθινά μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα, το οποίο αξίζει τον σεβασμό μας, όπως τον αξίζουν και οι επιστήμονες που βρίσκονται νυχθημερόν στα εργαστήρια.

Ας γίνουμε λοιπόν προμηθείς έστω για μία φορά, όπως λέει η καθηγήτρια Θεοδωρίδου, γιατί αυτή τη στιγμή οι τριψήφιοι αριθμοί διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και οι σχεδόν 40 απώλειες ανθρώπων καθημερινά, είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ