ΑΠΟΨΕΙΣ

Είναι η μετάλλαξη Όμικρον το τέλος της πανδημίας;

Είναι η μετάλλαξη Όμικρον το τέλος της πανδημίας;
Το τελευταίο μίλι ενός μαραθωνίου δύο ετών, είναι γεγονός ότι αργεί να τελειώσει… 

Ήταν 9 Φεβρουαρίου 2021, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του, μιλούσε για το τελευταίο μίλι προς την Ελευθερία, θέλοντας να εμψυχώσει τους Έλληνες, ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος της πανδημίας και φυσικά πολύ κοντά σε μία κανονική καθημερινότητα.

Είχαν μόλις ξεκινήσει οι εμβολιασμοί με μεγάλο ενθουσιασμό από μία μερίδα πολιτών, αλλά και από έντονη διστακτικότητα από άλλους, και ο κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωνε ότι οι εμβολιασμοί μέσα από την επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σε λίγες ημέρες, θα άγγιζαν τους 500.000.

Φυσικά, τότε δεν γνωρίζαμε ακόμη για τις μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον, με τη μεν πρώτη να εμφανίζεται το καλοκαίρι και τη δε δεύτερη στις 11 Νοεμβρίου, κάνοντας μεγάλες ανατροπές για ακόμη μία φορά.

Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε καν για τη μετάλλαξη του Καμερούν αλλά και τις Delmicron και Florona, δύο όροι που αφορούν σε συνύπαρξη του στελέχους Δέλτα με την Όμικρον και του covid με την εποχική γρίπη.

Είναι Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, την ώρα που γράφω τις αράδες που διαβάζετε, και που οι περισσότεροι πολίτες είμαστε διπλά και τριπλά εμβολιασμένοι - πάνω από 7 εκατ. του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις και πάνω από 3,6 εκατ. πολίτες εμβολιασμένοι με την αναμνηστική - στο ημερολόγιο της πανδημίας, η μετάλλαξη Όμικρον κάνει το δικό της παιχνίδι, κλείνοντας πονηρά το μάτι στον Sars Cov-2.

Είναι η αποφράδα ημέρα με 50.126 νέες μολύνσεις, το 73% των οποίων, αφορούν στη μετάλλαξη Όμικρον.

Ήδη η Όμικρον κυριαρχεί πλέον σε όλο τον κόσμο σε ποσοστό 70% και η μετάλλαξη που καλύψει τη Δέλτα. Με μία βασική διαφορά: Είναι μεν πολύ μεταδοτική μετάλλαξη, αλλά με ήπια συμπτώματα και με λίγες νοσηλείες.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων στα παιδιά, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση που έδωσαν στο υπ. Υγείας οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας, αναφορικά με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για την έναρξη των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου.

Επίσης προσώρας, δεν έχει καταγραφεί θάνατος από Όμικρον στη χώρα μας και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, είναι όλοι τους με τη μετάλλαξη Δέλτα. Είναι ίσως η πρώτη φορά, που οι περισσότεροι επιδημιολόγοι και επιστήμονες, κάνουν λόγο για την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Ακόμη και αυτοί που ήταν πολύ σκληροπυρηνικοί. Αλλά και ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε πριν από μερικές ημέρες, ότι παραμένει αισιόδοξος, πώς το 2022, όχι μόνο θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας, αλλά ότι θα έχει δρομολογηθεί και η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια.

Η πανδημία θα τελειώσει, αλλά ο κορωνοϊός, θα μείνει βεβαίως τονίζουν, ως ένας ενδημικός ιός, όπως ο ιός της εποχικής γρίπης. Ας είναι και έτσι. Αρκεί να μην βλέπουμε τους ασθενείς και τους υγειονομικούς, να λιώνουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι πρώτοι από τον ιό και οι δεύτεροι από το burn out και την υποστελέχωση.

Ας γίνει η Covid 19 σαν την εποχική γρίπη, θα έχουμε τα εμβόλια για προστασία, αλλά και τις θεραπείες, και τα φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Αρκεί να μην διαβάζουμε τα δελτία θανάτου καθημερινά, με τις ατελείωτες λίστες με νεκρούς και νοσηλευόμενους εντός και εκτός ΜΕΘ.

Το τελευταίο μίλι ενός μαραθωνίου δύο ετών, είναι γεγονός ότι αργεί να τελειώσει… Κάθε πρόβλεψη είναι μάταιη, έχουν επισημάνει πολύ επιστήμονες και εμπειρογνώμονες.

Όμως ο μαραθώνιος αυτός που στοίχειωσε τις ζωές όλων μας και άλλαξε τον πλανήτη, από την οικονομία, την κοινωνία, τα εργασιακά, μέχρι και τις συμπεριφορές μας, κάποτε θα τελειώσει. Είναι νομοτελειακό, η επιστήμη να σώσει την ανθρωπότητα από έναν απρόβλεπτο ιό που σάρωσε και μας άλλαξε για πάντα.

Οι απώλειες ήταν και εξακολουθούν να είναι τεράστιες και οδυνηρές, όπως συμβαίνει σε κάθε πόλεμο, αρκεί να τον πάρεις στα σοβαρά και να μην του γυρίσεις την πλάτη, σφυρίζοντας αδιάφορα στον άχαρο σκοπό της συνωμοσιολογίας.

Με την προσδοκία να είμαστε όλοι εκεί, όταν θα τελειώσει η υγειονομική και καταστροφική αυτή περιπέτεια, εύχομαι μία πραγματικά δημιουργική, αισιόδοξη και ασφαλή χρονιά!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ