ΑΠΟΨΕΙΣ

Από την «Zero-COVID» στην πολιτική «περισσότερες ελευθερίες» - Το μεγάλο σχολείο της πανδημίας

Από την «Zero-COVID» στην πολιτική «περισσότερες ελευθερίες» - Το μεγάλο σχολείο της πανδημίας
Να απολαύσουμε το θέρος με τους ανθρώπους μας, αλλά το φθινόπωρο να μην ζήσουμε έναν ακόμη πόλεμο ΙΝΤΙΜΕ

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Zero-COVID τακτική της Κίνας, καθώς μία τέτοια πολιτική είναι σίγουρα μη ρεαλιστική, αν όχι ανέφικτη.

Αντίθετα, θα ακολουθήσει την πολιτική συνύπαρξης με τον ιό, θα παρακολουθούμε την πανδημία και ανάλογα θα προσαρμόζουμε τη φαρέτρα του υγειονομικού μας «οπλοστασίου».

Καθώς γνωρίζουμε όλοι μας ότι ο απρόβλεπτος αυτός ιός, που άλλαξε τις ζωές και τις συμπεριφορές μας για πάντα, είναι ακόμη εδώ και αντιστέκεται, χάνει όμως σταδιακά την ισχύ και το… κύρος του. Θα παρακολουθούμε τον ιό και την επιδημιολογική του πορεία και ανάλογα θα προσαρμόζουμε την στρατηγική μας, απλά στη φάση αυτή αποφασίσαμε να δώσουμε περισσότερες ελευθερίες.

Τα παραπάνω ανέφεραν μεταξύ άλλων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα ο υπουργός Θάνος Πλεύρης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξη τύπου τη Μ. Τετάρτη, για τον απολογισμό μέχρι σήμερα της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και για τον οδικό υγειονομικό χάρτη, καθώς από την 1η Μαίου, θα ζούμε αρκετά πιο χαλαρά, αφήνοντας για λίγο πίσω την υγειονομική πίεση.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος θα βγει κερδισμένος από την πολιτική διαχείρισης του ιού -η Κίνα ή η Ελλάδα και η Ευρώπη (διότι και οι χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα στο μέγιστο βαθμό)- όμως αξίζει να δοκιμάσουμε το μοντέλο «περισσότερες ελευθερίες» και κατάργηση της υποχρεωτικότητας, αλλά όχι κατάργηση των μέτρων. Άλλωστε δεν είμαστε ακάλυπτοι: Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στη χώρα μας είναι εμβολιασμένοι, έχουμε καινοτόμες θεραπείες, αντιικά φάρμακα και δύο μεταλλάξεις -ΟΜΙΚΡΟΝ και ΟΜΙΚΡΟΝ Β.Α.2- ισχνές, με μεγάλη μεν μεταδοτικότητα, οι οποίες ωστόσο προκαλούν λιγότερες νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους.

Είναι λοιπόν η ώρα του θέρους, η ώρα του ανοίγματος του τουρισμού, η ώρα της χαλάρωσης, η ώρα όπου στρώνονται τα τραπεζάκια έξω.

Αρκεί ωστόσο να μην περάσουμε στο άλλο άκρο, της πλήρους χαλάρωσης, με αποτέλεσμα τα κύματα των επισκεπτών που θα έρχονται στη χώρα μας, να κινούνται χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς διενέργεια τεστ. Ναι, να απολαύσουμε την ελευθερία μας, αλλά με προσωπικά όρια και με δικλείδες ασφαλείας, ώστε στο τέλος του καλοκαιριού -που θα έχει περάσει και η ανοσία από τον εμβολιασμό των περισσοτέρων και θα αναζητούμε το ετήσιο εμβόλιο- να μην επαινούμε το μοντέλο Zero-COVID της Κίνας.

Να απολαύσουμε το θέρος με τους ανθρώπους μας, αλλά το φθινόπωρο να μην ζήσουμε έναν ακόμη πόλεμο. Να πάμε πράγματι σε ένα μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης του ιού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας κυρία Αγαπηδάκη, που θα βλέπουμε πραγματική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης, να μην επιδέχεται αμφισβήτησης.

Καλώς ορίσαμε λοιπόν, στην εποχή συνύπαρξης με τον ιό. Η πανδημία αποδεικνύεται ένα μεγάλο σχολείο για όλους…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ