ΑΠΟΨΕΙΣ

Για μια Ελλάδα που αναπτύσσεται, προοδεύει και γίνεται πρωταγωνιστής της Ευρώπης.

Για μια Ελλάδα που αναπτύσσεται, προοδεύει και γίνεται πρωταγωνιστής της Ευρώπης.

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια οι κάτοικοι της Ευρώπης βίωσαν την πρώτη σφοδρή πανδημία των τελευταίων 100 ετών, την πρώτη μείζονα στρατιωτική σύρραξη των τελευταίων 75 ετών, και το υψηλότερο πληθωριστικό ρεύμα των τελευταίων 50 ετών.

Παρά τις πολυεπίπεδες κρίσεις της περιόδου, η χώρα μας κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να διατηρήσει την αναπτυξιακή της πορεία και να βελτιώσει τους οικονομικούς της δείκτες αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών της.

Στην υγειονομική πρόκληση που αντιμετωπίσαμε, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πέτυχε να διασφαλίσει την επάρκεια των αγαθών, να περιορίσει την αισχροκέρδεια αλλά και να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, επανεκκινώντας με ασφαλή τρόπο την αγορά.

Κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, που ήταν αποτέλεσμα της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο μηχανισμός αναδιανομής κερδών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και η έκτακτη φορολόγησή τους, είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταγράψει τον Δεκέμβριο την τρίτη φθηνότερη τιμή λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια αλλά και να παραμείνει πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Με πρόσθετα μέτρα που κινούνται εντός των ορίων των αντοχών του προϋπολογισμού και χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, το υπουργείο Ανάπτυξης κατάφερε να ορθώσει «αναχώματα» και απέναντι στην κρίση ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά. Ένα τέτοιο ανάχωμα ήταν το «Καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο για το διάστημα που βρίσκεται σε εφαρμογή πετυχαίνει να διατηρήσει στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές, στο 93% των προϊόντων που περιλαμβάνει.

Με την βοήθεια του «Καλαθιού» αλλά και με την «κάρτα αγορών» η οποία ξεκινάει από τον επόμενο μήνα, μια τετραμελής οικογένεια θα έχει όφελος πάνω από 130 ευρώ, στον μηνιαίο προϋπολογισμό της.

Παρότι το 2023 παραλαμβάνει τη σκυτάλη από μια ρευστή και αβέβαιη χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο, προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης είναι η χώρα να συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενισχύοντας παράλληλα την αναπτυξιακή της δυναμική αλλά και την θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι στόχος μας είναι το «Καλάθι του νοικοκυριού» να συνεχιστεί για όσο διαρκεί αυτή η πληθωριστική κρίση.

Βασική προτεραιότητά μας παραμένει για τη νέα χρονιά και η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αφού η τελευταία λειτουργεί ως ενδεδειγμένο αντίβαρο των κρίσεων, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.

Ήδη τη χρονιά που μας πέρασε, σε διάστημα σχεδόν έξι μηνών, προκηρύξαμε τέσσερα καθεστώτα ενίσχυσης του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου ήταν μεγάλη με τα προς υπαγωγή σχέδια στα τρία καθεστώτα που έχουν κλείσει να φτάνουν σε αριθμό τα 1.293 και τον προϋπολογισμό τους να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Τη νέα χρονιά αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου τέσσερα Καθεστώτα προσφέροντας ουσιαστική στήριξη στα επενδυτικά σχέδια των συμπολιτών μας.

Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αναμένουμε και στο σκέλος των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, οι οποίες ήδη από το 2022 ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Ήδη στο 8μηνο του 2022 οι ΑΞΕ ανήλθαν στο 84% του συνόλου του 2021, με την χώρα να έχει προσελκύσει επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Microsoft, η Amazon, η Google κ.ά. Η ανακατεύθυνση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, η οποία αποτελούσε χρόνιο ζητούμενο, θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά, με νέα ρεκόρ και νέες επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς να επενδύουν στη χώρα.

Χάρη στην αύξηση των επενδύσεων, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται να τρέξει το 2023 με ρυθμό σχεδόν τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που επιβεβαίωσε και η τακτική έκθεση του ΟΟΣΑ «Economic Survey of Greece». Να υπενθυμίσουμε ότι και το 2021 πετύχαμε ανάπτυξη ύψους 8,4%, υπερδιπλάσια των αρχικών προβλέψεων και τρίτη υψηλότερη στην ευρωζώνη, ενώ το 2022 το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 5,5%, πάλι σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ένα ακόμα ορόσημο που αναμένουμε να επιτευχθεί το 2023, μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία αλλά και τις 12 συνολικά αναβαθμίσεις οίκων αξιολόγησης που έχουμε επιτύχει από το 2019 έως και σήμερα, είναι και η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Η επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων είναι αποτέλεσμα σωστού στρατηγικού σχεδιασμού, τολμηρών και συνετών πολιτικών αλλά και αλλαγής κουλτούρας, με το κράτος να τίθεται πλέον, ως οφείλει, στην υπηρεσία του κάθε πολίτη. Με σαφές σχέδιο και τις ίδιες αξίες θα πορευτούμε και την επόμενη τετραετία, ώστε να θέσουμε τις βάσεις για την Ελλάδα του 2030. Για μια Ελλάδα που αναπτύσσεται, προοδεύει και γίνεται πρωταγωνιστής της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ