Ο διάλογος είναι απόδειξη αυτοπεποίθησης και ισχύος
Κάθε φορά που πλησιάζει η στιγμή για την πραγματοποίηση συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, ορισμένοι στην Ελλάδα εκφράζουν ενστάσεις και επιχειρηματολογούν ενάντια στον διάλογο. Άλλοι, πάλι, μιλούν για δήθεν αλλαγή των εθνικών θέσεων ή ακόμα και για υποχωρητικότητα.
Η καλύτερη απάντηση σ’ αυτές τις αιτιάσεις είναι η ίδια η αλήθεια: σε κάθε ελληνοτουρκική συζήτηση, η Ελλάδα προσέρχεται με ξεκάθαρες θέσεις, επιμένει στην επίλυση της μίας και μοναδικής διμερούς διαφοράς (καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας), αρνείται την όποια προσπάθεια εμπλουτισμού της ατζέντας και εμμένει στο Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, η χώρα μας απαντά αποφασιστικά σε κάθε τουρκική πρόκληση και αποδομεί τις παράνομες
θέσεις που κατά καιρούς διατυπώνονται.
Η διαδικασία επαναπροσέγγισης Αθήνας και Άγκυρας ξεκίνησε το 2023 υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η Τουρκία αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες μετά τους σεισμούς, τη στιγμή που η Ελλάδα είχε θωρακίσει υποδειγματικά την οικονομία της και είχε αρχίσει την εφαρμογή του πλέον φιλόδοξου προγράμματος ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεών της. Μέχρι σήμερα, το ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος έχει μεταβληθεί προς όφελος μας, ενώ και το οικονομικό brand name της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί διεθνώς.
Οι παγκόσμιες εξελίξεις και οι δυσκολίες στις ευρωατλαντικές σχέσεις μεταβάλλουν πολλά από τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Η Άγκυρα συχνά αισθάνεται ότι το νέο διεθνές περιβάλλον επιτρέπει κινήσεις αναθεωρητισμού. Σε αυτή την πολύπλοκη πραγματικότητα, η Αθήνα κάνει τη σωστή επιλογή για το εθνικό συμφέρον: δεν φοβάται τον διάλογο, υπενθυμίζει την ισχύ της διεθνούς έννομης τάξης και, ταυτόχρονα, ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πετύχει την ευθυγράμμιση των συμφερόντων μας με εκείνα των εταίρων και συμμάχων μας. Οι υποδομές φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και τη Ρεβυθούσα, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα, καθιστούν την Ελλάδα πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Η στρατηγική μας σχέση με το Ισραήλ και η συμμετοχή μας σε πολυμερή σχήματα στη Μεσόγειο αυξάνουν το γεωπολιτικό μας εκτόπισμα.
Υπό αυτές τις συνθήκες - και με δεδομένη τη στρατηγική αβεβαιότητα που για την ώρα κυριαρχεί στο διεθνές στερέωμα - είναι χρήσιμο να λειτουργούν κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Είναι χρήσιμη η κάθε επικοινωνία Γεραπετρίτη - Φιντάν. Ναι, έχουμε μεγάλες διαφωνίες με την Τουρκία. Όμως, αν δεν μιλάμε, πώς μπορούμε να ελπίζουμε σε δίκαιη διευθέτηση της διαφοράς μας; Άλλωστε, η αδράνεια ποτέ δεν ωφέλησε. Ο διάλογος και τα ξεκάθαρα μηνύματα συνιστούν επιλογή ευθύνης. Και, φυσικά, είναι χρήσιμη η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, χωρίς μεσάζοντες και διαιτητές.
*Ο Τάσος Χατζηβασιλείου είναι Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Επίκουρος Καθηγητή HAU
Ο Ζελένσκι απαντά στην πρόσκληση Πούτιν για συνάντηση στη Μόσχα: «Έλα στο Κίεβο, αν τολμάς»
10:47
Ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός στην Allwyn Arena με αμέτρητες αγορές από το Πάμε Στοίχημα
10:46
Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε τροχαίο και εγκατάλειψε το θύμα του
10:41
Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν δράστες επίθεσης με σιδηρογροθιά - Θύματα πατέρας και οι δύο γιοι του
10:37