EDITORIAL

Η απλή αναλογική οδηγεί σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Η απλή αναλογική οδηγεί σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Zήτημα πολιτικής επιβίωσης αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ ο εκλογικός νόμος καθώς εάν τον υπερψηφίσουν υπογράφουν την οριστική πολιτική απίσχναση του κέντρου και την μόνιμη εγκατάσταση νέου δικομματισμού- διπολισμού.  

Ο νέος εκλογικός νόμος είτε υπερψηφιστεί με 200 ψήφους και ισχύσει άμεσα, είτε με λιγότερους ψήφους και ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Επιχειρώντας μια ψύχραιμη αποτίμηση, ουδείς μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει μια διακηρυγμένη εδώ και δεκαετίες θέση της Αριστεράς για το εκλογικό σύστημα. Ίσως το μοναδικό μεμπτό σημείο να είναι το πλαφόν εισόδου στη Βουλή-που νοθεύει την απλή αναλογική- αλλά υπάρχουν σαφείς εξηγήσεις που είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές καθώς η πολιτική διακυβέρνηση απαιτεί ρεαλισμό και υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων.

Ουδείς μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα στη ΝΔ να αντιδρά καθώς έχει βιώσει στο "πετσί" της την δεκαετία του 1990 νόμους που της έκοβαν τον δρόμο για αυτοδύναμη διακυβέρνηση και το ίδιο αισθάνεται και σήμερα- ανεξαρτήτως εάν έχει ή δεν έχει δίκιο στις εκτιμήσεις της - ενώ αποτελεί διακηρυγμένη θέση της ότι προτιμά τις αυτοδύναμες κυβέρνησεις. Όμως, θα μπορούσε να βάλει νερό στο κρασί της και να δεχθεί μείωση του μπόνους και ίσως να παρασύρει προς αυτήν την κατεύθυνση τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ και να ψηφιστεί ο νέος νόμος με περισσότερους από 200 βουλευτές με ένα λελογισμένο μπόνους. Ωστόσο, η πολιτική εκτίμηση της ΝΔ είναι ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και έτσι θα έχει το μπόνους των 50 εδρών, αφού η απλή αναλογική θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, για λόγους πολιτικής συγκυρίας αρνείται να ψηφίσει την απλή αναλογική, αν και ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προσομοιάζει με εκείνο του ΠΑΣΟΚ που θα έκοβε τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία εάν τον υπερψήφιζε. Το ΠΟΤΑΜΙ ζητά εκλογίκευση του μπόνους για να σχηματίζονται πιο εύκολα κυβερνήσεις συνεργασίας χωρίς να απαιτείται συμμετοχή πολλών κομμάτων.

Αν δεν υπήρχε η σοβαρή οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, η συζήτηση περί ακυβερνησίας ή δυσκολίας σχηματισμού κυβέρνησης θα ήταν περιττή αφού σε κάθε περίπτωση ο λαός είναι εκείνος που ορίζει από ποιους θα κυβερνηθεί.

ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ που σκέπτονται μάλιστα να σχηματίσουν ένα νέο πόλο, εάν συναινέσουν θα είναι σαν να συμφωνούν ότι θα βρίσκονται πάντα σε χαμηλά επίπεδα πολιτικής απήχησης και θα κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά. Στις προθέσεις τους είναι να σχηματίσουν έναν ισχυρό πόλο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Αν εφαρμοστεί από τις αμέσως ερχόμενες εκλογές η απλή αναλογική δεν θα προλάβουν να δημιουργήσουν τις βάσεις για το νέο κεντρώο πόλο.

Με το νέο εκλογικό σύστημα που προωθείται, το πρώτο κόμμα θα πρέπει για να κάνει κυβέρνηση ή να συνεργαστεί με το δεύτερο ή με 4-5 μικρότερα αν κάνει κανείς αναγωγή στα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών.

Ως εκ τούτου, από τις μεθεπόμενες εκλογές είναι πολύ πιο πιθανόν να δημιουργηθεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ