EDITORIAL

Κ. Μητσοτάκης: Έφυγε ένας statesman

Κ. Μητσοτάκης: Έφυγε ένας statesman

O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τα χαρακτηριστικά του μεγάλου πολιτικού. Αγαπήθηκε και μισήθηκε πολύ. Είχε φανατικούς υποστηρικτές και εχθρούς.

Σε όποια πλευρά και εάν είναι κανείς δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι υπήρξε σπουδαίος πολιτικός που άφησε το αποτύπωμα του στην σύγχρονη πολιτική ζωή.

Μίλησε νωρίς για τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Προειδοποίησε για τους κινδύνους που έκρυβε η ευδαιμονία των δανεικών.

Λοιδωρήθηκε και πολεμήθηκε από "φίλους" και αντιπάλους όσο κανείς.

Είναι προφανές ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Και οι απόψεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν πολύ πρώιμες για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Πρώτα απ' ολα για το κόμμα του το οποίο τον υπονόμευσε συστηματικά παρά το γεγονός ότι τον επέλεξε ως την μαοναδική λύση απέναντι στον "σαρωτικό" Α. Παπανδρέου.

Είχε φανατικούς εχθρούς που τον κατηγόρησαν για διαπλοκή και ίντριγκες, για τα Ιουλιανά και πολλά άλλα τα οποιά θα κρίνουν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Οι φίλοι του και οι υποστηρικτές του έχουν πολλά να αντιτείνουν.

Ο ίδιος έχει δώσει πολλές φορές απαντήσει για όλα όσα επικρίθηκε . Και αυτό ήταν ένα από τα χαρίσματα του. Μιλούσε για όλα και έκανε παρεμβάσεις όποτε έκρινε ότι απαιτείται με στόχο να κατευθύνει την συζήτηση σε μείζονες παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Μιλούσε, ακόμη και όταν είτε η Ντόρα, είτε ο Κυριάκος έδιναν δικές τους μάχες, μιλούσε, αδιαφορώντας εάν θα βλάψει τα πολιτικά τους σχέδια και παρά τις διαμαρτυρίες τους.

Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές του απόψεις και τις πρακτικές του, έφυγε ένας μεγάλος της πολιτικής. Ένας statesman.

Και δεν έχουν απομείνει πολλοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ