FOCUS

Προσφυγικό: προς de facto σφράγισμα των συνόρων με τα Σκόπια

Προσφυγικό: προς de facto σφράγισμα των συνόρων με τα Σκόπια
Προσφυγόπουλο κοιμάται σε κουβέρτα καθώς οι συγγενείς του βαδίζουν προς τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια REUTERS/Alexandros Avramidis TPX IMAGES OF THE DAY

Παρότι στη Σύνοδο της ΕΕ, προ ημερών, αποφασίστηκε ότι η ελληνο-σκοπιανή μεθόριος θα παραμείνει ανοιχτή για τις επόμενες δύο εβδομάδες μέχρι και το νέο Συμβούλιο Κορυφής στις 6 Μαρτίου, εντούτοις χώρες-μέλη, προτάσσοντας τη δική τους εσωτερική ατζέντα, έχουν ήδη προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με αποτέλεσμα ανεπισήμως να κλείνουν σιγά-σιγά τα σύνορα και να δημιουργούνται τετελεσμένα.

Απόδειξη αυτού, η «ασφυξία» που δημιουργείται τις τελευταίες ώρες στην ουδέτερη ζώνη της Ελλάδας με τη FYROM μετά το STOP των Σκοπιανών σε Αφγανούς πρόσφυγες καθώς και σε όσους δεν έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, κατ’ εφαρμογήν της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν την περασμένη Πέμπτη (ημέρα, κατά την οποία ξεκινούσε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες) στο Ζάγκρεμπ, οι Αρχηγοί της Αστυνομίας της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας.

prosfugesPOLICE

Οι Αρχηγοί Αστυνομίας των ΠΓΔΜ/Σερβίας/Κροατίας/Σλοβενίας/Αυστρίας - Πηγή: Αριστέα Σφακιανάκη/CNN Greece

Συμφωνήθηκε, λοιπόν, να γίνεται -από κοινού από τις πέντε χώρες που υπέγραψαν το πρωτόκολλο συνεργασίας- διαλογή προσφύγων στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα με ταυτοποίηση και λήψη βιομετρικών στοιχείων, να διευκρινίζεται αν έρχονται από χώρες που εμπίπτουν στην κατηγορία 'επικίνδυνες' και να οργανώνεται η μεταφορά τους στην Αυστρία διά του διαδρόμου, όπως γράφει ο σερβικός ιστότοπος b92, Γευγελή - Πρέσεβο - Σιντ - Ντόμποβο.

prosfugesMAP copy

Χάρτης με τη διαδρομή των προσφύγων - Πηγή: Αριστέα Σφακιανάκη/CNN Greece

Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά, ακόμη μία ένδειξη ότι προωθείται τάχιστα de facto σφράγισμα συνόρων συνιστά ρεπορτάζ της εφημερίδας Danas του Βελιγραδίου, το οποίο, επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στην Κομισιόν, υποστηρίζει ότι από την 1η Μαρτίου θα κλείσουν οι πύλες της ΕΕ στους πρόσφυγες. Η διαδικασία, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα είναι «σταδιακή, με τους Ιρακινούς και τους Αφγανούς να αποκλείονται πρώτοι και τους Σύρους να ακολουθούν».

Σε παραλήρημα πανικού και ξενοφοβίας απέδωσε το ενδεχόμενο κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας μας, ο Γιάννης Μουζάλας. Ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής προσέθεσε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα, ότι «εμείς έχουμε τα σχέδια μας, έχουμε φτιάξει ένα plan b, έχουμε αρχίσει να το υλοποιούμε, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά θα είναι διαχειρίσιμες».

Στη Σλοβενία, πάντως, είναι γεγονός ότι η ξενοφοβία είναι στα ύψη: Κρατώντας σλοβενικές σημαίες, με τρακτέρ ορισμένοι, χιλιάδες διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο κατά της λειτουργίας προσφυγικού κέντρου στην πόλη Κραν, βορείως της πρωτεύουσας Λουμπλιάνα. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που αναρτήθηκε στο τουίτερ:

Διαβάστε ακόμη:

Ειδομένη: Εκατοντάδες πρόσφυγες κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή

Συνωστισμός προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ