ΕΛΛΑΔΑ

Συνωστισμός προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Συνωστισμός προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ
Eurokinissi

«Ασφυξία» δημιουργείται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μετά την απαγόρευση διέλευσης Αφγανών στην ΠΓΔΜ και την απαίτηση όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται από το πρωί στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου δεκάδες λεωφορεία έχουν αποβιβάσει περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες, είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι απ’ αυτούς να αποφασίσουν να φτάσουν μέχρι την ουδέτερη ζώνη περπατώντας περίπου 20 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά αργή, ενώ συνολικά περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα περίπου 4.500 άνθρωποι.

Μουζάλας: Παραβίαση της συμφωνίας με Ε.Ε. το κλείσιμο των συνόρων

Ως παραβίαση της συμφωνίας που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής, χαρακτηρίζει ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια.

«Ήταν μια εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που κάναμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο κανάλι της Βουλής την Κυριακή, ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

«Έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις» πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας καθώς όπως είπε «η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το Status quo».

Τις τελευταίες ώρες, τα Σκόπια σταμάτησαν να επιτρέπουν τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά με την Ελλάδα, μετά από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο. Μέχρι πρότινος επιτρεπόταν η διέλευση σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

σκοπια1

REUTERS/Alexandros Avramidis

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Νατάλια Κορντίκι ανέφερε, όπως μεταδίδει το Associated Press, πως η απόφαση της ΠΓΔΜ ακολουθεί το «ντόμινο» περιορισμών που είχε ξεκινήσει από βόρειους γείτονες.

«Η σερβική πλευρά σταμάτησε την είσοδο σε αφγανούς πρόσφυγες» είπε η εκπρόσωπος, λέγοντας πως το Βελιγράδι «δεν έδωσε εξήγηση» για την κίνησή του.

Σούλτς: «Πάρκινγκ για τους πρόσφυγες η Ελλάδα»

«Πάρκινγκ για όλους τους πρόσφυγες» θα γινόταν η Ελλάδα, εάν έκλειναν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και έκλεινε η «Βαλκανική Οδός», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι για αυτό είναι αναγκαία η εφαρμογή της ποσόστωσης και της κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

σκοπια

«Αν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αν αποκλειστεί η Βαλκανική Οδός, τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία», δήλωσε ο κ. Σουλτς, σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι όλα αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κατανομή (των προσφύγων) στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Μιλώντας λίγο αργότερα σε εκπομπή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο κ. Σουλτς απέρριψε την υπόθεση ότι η Ευρώπη καθίσταται εξαρτημένη από την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «χρειαζόμαστε την συνεργασία της Τουρκίας», καθώς και ότι το ασταθές εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα δεν είναι κάτι καινούργιο.

«Η Τουρκία πρέπει να είναι εταίρος μας και - ομολογουμένως - οι δικές μου συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές έδειξαν ότι έχουν την βούληση να μας βοηθήσουν» δήλωσε. Επέρριψε μάλιστα την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα ήταν κατά κάποιον τρόπο από την πλευρά της ΕΕ, η οποία υπόσχεται χρήματα και μετά δεν τα πληρώνει. «Η αναξιοπιστία είναι τότε και στις δύο πλευρές. Σκεφτείτε τι λαμβάνουμε για τα τρία δισεκατομμύρια προς στην Τουρκία. Χρειαστήκαμε σχεδόν δύο μήνες μέχρι να τα συγκεντρώσουμε».

Απειλές Ντε Μεζιέρ

Σε κάποια άλλα σύνορα θα πρέπει να γίνει η προστασία της ζώνης Σένγκεν, αν τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την Τουρκία δεν αποδώσουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει για όλους τους εμπλεκόμενους.

«Η Σύνοδος ήταν πολύ σημαντική. Κατέστησε σαφές ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Όλα τα κράτη συμφώνησαν ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων με την Τουρκία έχουν χρονικά και ουσιαστικά προτεραιότητα - δηλαδή η επιχείρηση της Frontex, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι πρόσφυγες θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Και στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποδειχτεί πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό. Αν αποδειχτεί αποτελεσματικό, τότε είναι περιττά άλλα μέτρα. Αν όχι, τότε πρέπει να αποφασιστούν άλλα μέτρα, ει δυνατόν ευρωπαϊκά», δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ, μιλώντας νωρίτερα απόψε σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη ότι είναι σαφές για όλους, για τις χώρες των Βαλκανίων, για την Ελλάδα και για την Γερμανία, ότι ο χρόνος τελειώνει. «Αν αυτά τα μέτρα φέρουν αποτέλεσμα, τότε καλώς. Αν δεν φέρουν, θα πρέπει να αποφανθούμε για άλλα μέτρα, αλλά - κατά την δική μου άποψη - για ευρωπαϊκά μέτρα. Αν χρειαστεί, θα πρέπει τότε η προστασία της ζώνης Σένγκεν να πραγματοποιηθεί σε κάποια άλλα σύνορα, κατά το δυνατόν από κοινού», κατέληξε ο κ. Ντε Μεζιέρ.

Διαβάστε επίσης:

Οι σερβικές αρχές δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε Αφγανούς από τα σύνορα

Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συγκαλεί η Αυστρία για το προσφυγικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ