FOCUS

Ουκρανία: Η πρώτη δορυφορική εικόνα από το «Φιδονήσι» που κατέλαβαν οι Ρώσοι

Ουκρανία: Η πρώτη δορυφορική εικόνα από το «Φιδονήσι» που κατέλαβαν οι Ρώσοι
Η εικόνα τραβήχτηκε την Κυριακή και δείχνει ζημιές σε κτήρια από τις ρωσικές στρατιωτικές επιδρομές, καθώς και ένα ρωσικό πολεμικό σκάφος αγκυροβολημένο στη Μαύρη Θάλασσα Maxar Technologies

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δημοσίευσε την πρώτη δορυφορική εικόνα από το Φιδονήσι, όπου 13 Ουκρανοί στρατιώτες απάντησαν με την φράση «άντε γ….» στους Ρώσους που το κατέκτησαν.

Η εικόνα τραβήχτηκε την Κυριακή και δείχνει ζημιές σε κτήρια από τις ρωσικές στρατιωτικές επιδρομές, καθώς και ένα ρωσικό πολεμικό σκάφος αγκυροβολημένο στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι Ουκρανοί φύλακες αρνήθηκαν να παραδοθούν αρχικά στους Ρώσους και είχε γίνει γνωστή αρχικά η είδηση ότι σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι το νησί, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ανακοινώσει πως θα τους αποδοθεί ηρωικός τίτλος.

Λίγες μέρες αργότερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως είναι «ζωντανοί» και πως συνελήφθησαν και παραμένουν αιχμάλωτοι στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Οι Ρώσοι φαίνεται πως κατέστρεψαν την υποδομή του νησιού, συμπεριλαμβανομένων φάρων, πύργων και κεραιών – με κάποιες από τις ζημιές ναι διακρίνονται και στη δορυφορική φωτογραφία.

Αν και μέρη του νησιού είναι καλυμμένα με χιόνι, κρατήρες πρόσκρουσης φαίνεται να διασκορπισμένοι στο έδαφος.

Ο ήχος των «τελευταίων» λέξεων των φρουρών του νησιού έχει γίνει viral.

Οι επιβαίνοντες στο ρωσικό πλοίο ακούγονταν να λένε στους Ουκρανούς:

«Είμαστε από ρωσικό πολεμικό πλοίο. Καταθέσετε τα όπλα και παραδοθείτε για να αποφύγετε το μακελειό και τις αδικαιολόγητες απώλειες. Διαφορετικά θα βομβαρδιστείτε».

Στη συνέχεια ακούγονται οι Ουκρανοί φρουροί να λένε «αυτό είναι», προτού απαντήσουν με: «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, άντε γ…».

Το Φιδονήσι βρίσκεται στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα, περίπου 48 χιλιόμετρα από τις ουκρανικές ακτές και 300 χιλιόμετρα δυτικά της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Αν και μικρό νησί, έχει στρατηγική σημασία καθώς θεωρείται «κλειδί για τις θαλάσσιες εδαφικές διεκδικήσεις της Ουκρανίας».

First on CNN: Damage to Snake Island, where Ukrainian troops defiantly rejected surrender, seen in satellite photo

By Paul P. Murphy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ