FOCUS

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη φυλή των Μασάι - Τι λέει στο CNN Greece

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη φυλή των Μασάι - Τι λέει στο CNN Greece
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Τους πρόποδες του όρους Κιλιμάντζαρο, εκεί που ζει η φυλή των Μασάι, επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάπας Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’.

Το «άγριο» και πονεμένο αυτό τμήμα της Αφρικής, που δεν ανατέλλει ο ήλιος της δικαιοσύνης, αλλά η φτώχεια, η πείνα και οι αρρώστιες που αποδεκατίζουν τον πληθυσμό, επισκέφθηκε για πρώτη φορά, στις 10 και 11 Μαΐου 2016, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Οι φύλαρχοι και τα μέλη των φυλών αντίκρισαν για πρώτη φορά τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου. Τον καλωσόρισαν με εθιμοτυπικές ιαχές και ο φύλαρχος του επεφύλαξε υποδοχή υψηλού προσκεκλημένου.

Τα μέλη της φυλής, που ζουν σε νομάδες και ασχολούνται με την κτηνοτροφία, παρακολούθησαν το τελετουργικό της Ορθόδοξης Λειτουργίας με δέος.

Χόρεψαν προς τιμήν του τον περίφημο χορό των Μασάι και του προσέφεραν πλούσιο γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσέφερε σε όλους, έναν προς έναν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.

Και εκείνοι ως ένδειξη τιμής ενέδυσαν τον Πατριάρχη με το κόκκινο χαρακτηριστικό ένδυμα της φυλής των Μασάι. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος τους ευχαρίστησε για το δώρο και τη θερμή υποδοχή και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το μοναδικό τοπίο με την φυσική ομορφιά και τη θέα που προσφέρει στη χιονισμένη κορυφή του Όρους Κιλιματζάρο.

Το Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής συνόδευσε στο ταξίδι του στους πρόποδες του όρους Κιλιμάτζαρο, ο Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ.Μακαρίος.

Ο κ. Θεόδωρος επισκέφθηκε μεταξύ άλλων και τις τρεις ορθόδοξες ενορίες του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου τέλεσε τη Δοξολογία.

Συνέντευξη στο CNN Greece: "Σε 42 κράτη έχουμε ιεραποστολικό έργο"

O πατριάρχης Αλεξανδρείας σε συνέντευξή του στο CNN Greece μιλά για την παρουσία και το έργο του πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο τα τελευταία 2000 χρόνια.

Ο κ. Θεόδωρος τονίζει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία αναπτύσσει ιεραποστολικό έργο στα 42 από τα 55 κράτη της Αφρικής και διαποιμαίνει συνολικά 5 εκατομμύρια πιστούς.

«Στόχος μου είναι να πηγαίνω σε ανθρώπους που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τον χριστιανισμό. Δεν θέλω να πηγαίνω σε περιοχές που έχουν προσεγγίσει τα άλλα δόγματα, αλλά σε ανθρώπους που δεν έχουν γνωρίσουν ποτέ το Χριστό», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο CNN Greece και προσθέτει:

«Οι άνθρωποι όταν γνωρίσουν την Ορθοδοξία καταλαβαίνουν τη γνησιότητα, καταλαβαίνουν αυτό που τους δίνουμε δεν θέλουμε ανταλλάγματα, δεν είμαστε μία εκκλησία 10 ή 20 ανθρώπων αλλά έχουμε ιστορία 2000 χρόνων».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισημαίνει στη συνέντευξή του στο CNN Greece, ότι οι άνθρωποι που ασπάζονται το Χριστιανισμό παραμένουν πιστοί και η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει διαρροές.

Ο κ. Θεόδωρος αναφέρεται στο ταξίδι του στην Ουγκάντα το Νοέμβριο του 2015, όπου περπάτησε περισσότερο από πέντε ώρες σε περιοχές των οποίων οι δρόμοι είχαν καταστραφεί από τις τροπικές βροχές.

Μιλά για την επαναλειτουργία των εκκλησιών έπειτα από 68 χρόνια και τη δημιουργία 3 μικρών ιατρικών κέντρων και σχολείων. Αναφερόμενος στις σχέσεις του πληθυσμού μεταξύ τους αποκαλύπτει ότι «ο αφρικάνικος φυλετισμός είναι πολύ χειρότερος από το ρατσισμό που ξέρουμε μεταξύ και μαύρων».

Διαβάστε επίσης:

Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο CNN Greece: Φοβόμαστε χτύπημα του ISIS

Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο CNN Greece: Η αγορά της Αιγύπτου είναι θετική

Ουγκάντα: Οι ορθόδοξοι ύμνοι και το λιβάνι διασχίζουν τη ζούγκλα

Ουγκάντα: Ο παλιός αχυρώνας που έγινε εκκλησία

Ο Πάπας έστειλε ευχετήρια επιστολή στον... Πάπα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ