FOCUS

Με πόσα μαξιλάρια πρέπει να κοιμάστε; Τρεις ειδικοί δίνουν την ίδια απάντηση

Με πόσα μαξιλάρια πρέπει να κοιμάστε; Τρεις ειδικοί δίνουν την ίδια απάντηση
Pixabay

Ο αριθμός των μαξιλαριών έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι θα περιμένατε καθώς ο βραδινός ύπνος μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει τη μέρα μας.

Ειδικά εάν εξακολουθείτε να ξυπνάτε με πρησμένα μάτια, τότε θα πρέπει να ξανασκεφτείτε με πόσα μαξιλάρια κοιμάστε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του women&home η τοποθέτηση πολλών μαξιλαριών όχι μόνο μπορεί να διαταράξει σοβαρά τον ύπνο σας αλλά και να προκαλέσει μακροχρόνιο πόνο στον αυχένα και την πλάτη.

Οι ειδικοί που ρωτήθηκαν συμφωνούν ότι ένα μαξιλάρι είναι αρκετό και ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σπονδυλική στήλη.

Ο πιστοποιημένος ειδικός ύπνου και συντάκτης του SleepAdvisor.org, Ζιλ Ζβαρενστέιν λέει ότι «Ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι είναι αρκετό. Ο στόχος ενός μαξιλαριού είναι να ευθυγραμμίσει το λαιμό και την σπονδυλική στήλη για να δημιουργήσει μια καλή στάση ύπνου και να αποτρέψει την καταπόνηση του αυχένα», εξηγεί στο women&home υπογραμμίζοντας ότι περισσότερα από ένα μαξιλάρια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν υπερβολική ανύψωση και να βγάλουν τον λαιμό εκτός ευθυγράμμισης.

Πάντως, σημαντικό δεν είναι μόνο να κοιμάστε με τη σωστή ποσότητα μαξιλαριών, αλλά και η σωστή τοποθέτησή τους. Έτσι, ενώ ένα μαξιλάρι είναι η συνιστώμενη ποσότητα, ανάλογα με το στυλ ύπνου, το ύψος και το βάρος σας, υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Είναι καλύτερο να κοιμάστε με ένα ή δύο μαξιλάρια;

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν τη χρήση δύο μαξιλαριών, ωστόσο τονίζουν πως το δεύτερο μαξιλάρι πρέπει να τοποθετείται με τον σωστό τρόπο.

Ο Μάρτιν Σίλει, ειδικός στον ύπνο και διευθύνων σύμβουλος επιχείρησης στρωμάτων, πιστεύει ότι η χρήση δύο μαξιλαριών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσει τον ύπνο. Όπως λέει, «δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο, καθώς μπορεί να ξυπνήσετε με πιασμένο λαιμό».

«Το κύριο μαξιλάρι σας θα πρέπει να χρησιμοποιείται για το κεφάλι και τον λαιμό σας, καθώς κρατά τη σπονδυλική σας στήλη σε μια ευθυγραμμισμένη θέση, επιτρέποντας σε εσάς και τα άκρα σας να ξυπνάτε νιώθοντας ανανεωμένοι. Το δεύτερο μαξιλάρι είναι περισσότερο σαν ένα ευέλικτο βοηθό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τον τρόπο που κοιμάσαι», εξηγεί.

Με πόσα μαξιλάρια πρέπει να κοιμάστε ανάλογα με τη στάση ύπνου

Όσον αφορά τη χρήση πρόσθετων μαξιλαριών, υπάρχουν ελαφρώς διαφορετικοί κανόνες, ανάλογα με την στάση του ύπνου. Έτσι:

Για άτομα που κοιμούνται ανάσκελα

Η Τερέζα Σκνόρμπαχ, ψυχολόγος και επιστήμονας ύπνου σε βραβευμένη εταιρεία στρωμάτων, συνιστά ένα μόνο μαξιλάρι μεσαίου ύψους και απαλότητας για όσους κοιμούνται ανάσκελα. «Ο αφρός μνήμης είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς το υλικό προσαρμόζεται στην πίεση του λαιμού και των ώμων σας. Αυτό θα στηρίξει τον λαιμό και τους ώμους σας και θα εξασφαλίσει ότι δεν θα ξυπνήσετε με πιασμένους ώμους», αναφέρει. Τα λεπτά μαξιλάρια είναι επίσης γενικά καλύτερα, για άτομα που κοιμούνται ανάστκελα ή μπρούμητα.

Για τον ύπνο στο πλάϊ

Όσοι κοιμόμαστε στο πλάι κινδυνεύουμε περισσότερο από κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να επιφέρει πόνο. Σε αυτη την περίπτωση η χρήση δύο μαξιλαριών είναι ο καλύτερος τρόπος. Ο Μάρτιν Σίλει λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να ευθυγραμμίσετε τη σπονδυλική σας στήλη σε αυτή τη θέση είναι να έχετε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας και ένα ανάμεσα στα γόνατά σας.

«Στην πλάγια θέση ύπνου, το πόδι που τοποθετείτε από πάνω μπορεί να τραβήξει τη σπονδυλική σας στήλη, οδηγώντας σε πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης και στους γοφούς σας. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ένα σταθερό μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας για να μην ακουμπούν τα γόνατα», συνεχίζει. «Όσο για το κεφάλι σας, ένα μεσαίου σκληρού μαξιλαριού είναι τέλειο. Αυτά τα δύο μαξιλάρια σε συνδυασμό θα κρατήσουν τη σπονδυλική στήλη και τον λαιμό σας τέλεια ευθυγραμμισμένα».

Για τον ύπνο μπρούμητα

Ο ύπνος μπρούμητα θεωρείται συχνά η χειρότερη στάση και οι ειδικοί συμβουλεύουν πως πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα πίεσης στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης με όσα αυτό συνεπάγεται. Αν και είναι καλύτερο να αποφεύγεται αυτή η στάση ύπνου, μια συγκεκριμένη τοποθέτηση μαξιλαριού μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις.

Ο Μάρτιν Σίλει υποστηρίζει σε αυτή τη στάση είναι μάλλον καλύτερο να μην έχετε καθόλου μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας. «Τοποθετήστε ένα μεσαίο μαξιλάρι κάτω από την περιοχή της λεκάνης σας. Αυτό διατηρεί τη σπονδυλική σας στήλη στην καλύτερη ευθυγράμμιση», λέει. «Αν χρειάζεται πραγματικά να έχετε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας, τοποθετείστε καλύτερα ένα μαλακό μαξιλάρι. Το να κρατάτε το κεφάλι σας όσο πιο χαμηλά γίνεται θα σας βοηθήσει να ευθυγραμμίσετε σωστά τη σπονδυλική σας στήλη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ