FOCUS

Πώς η «κουρδική αλεπού» και ο «Έλληνας» βύθισαν τη Σουηδία στο χάος

Πώς η «κουρδική αλεπού» και ο «Έλληνας» βύθισαν τη Σουηδία στο χάος
(Photo by Nils Petter Nilsson/Getty Images)

Η άλλοτε ειρηνική κοινωνία της Σουηδίας, που θεωρείτο από τους Ευρωπαίους ένα ασφαλές καταφύγιο και παράδειγμα προς μίμηση, έχει βυθιστεί σε έναν ατέρμονο κύκλο αίματος, με συμμορίες νεαρών να συγκρούονται βίαια και χωρίς δεύτερη σκέψη με τους αντιπάλους τους και απλούς πολίτες να κινδυνεύουν ακόμη και μέσα στα σπίτια τους…

Η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται, σύμφωνα με τις Αρχές, στο διαβόητο εγκληματικό δίκτυο Foxtrot και τους αντιπάλους τους, τη συμμορία Dalen, με τους ηγέτες τους την «κουρδική αλεπού» και τον «Έλληνα» να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αιματοχυσία.

Η «κουρδική αλεπού», που ηγείται της οργάνωσης Foxtrot, φέρεται να έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία, παρότι τον αναζητούν και διεθνείς υπηρεσίες και οργανισμοί.

Πρόκειται για τον Rawa Majid, που γεννήθηκε στο Ιράν από γονείς κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ.

Μεγάλωσε, όμως, στη Σουηδία, καθώς οι γονείς του μετακόμισαν στη χώρα μόλις ήταν ενός μηνός.

Παρότι ο Majid δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία, κατέφυγε στη γειτονική μας χώρα όταν αποφυλακίστηκε υπό όρους από σουηδική φυλακή και κατάφερε να λάβει υπηκοότητα.

Η εγκληματική οργάνωση των Foxtrot έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος στη Σουηδία, ιδιαίτερα επειδή στρατολογεί ανήλικους και τους χρησιμοποιεί για τις παράνομες δραστηριότητές της, χωρίς οίκτο.

Η «κουρδική αλεπού» θεωρείται ένας από τους πιο δραστήριους εμπόρους ναρκωτικών στη Σουηδία, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των Αρχών να επιστρέψει στη χώρα και να δικαστεί, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί δυνατό.

Η «κουρδική αλεπού», αριστερά, και ο «Έλληνας»

Επικεφαλής της Dalen είναι ο Μίκαελ Τενέζος, γνωστός απλώς ως «ο Έλληνας», που επίσης μεγάλωσε στη Σουηδία.

Ο 25χρονος ήταν άλλοτε ένας φέρελπις παίκτης του χόκεϊ αλλά έκτοτε έχει καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα περί όπλων και ναρκωτικών και έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις που η αστυνομία συνδέει με θανατηφόρους πυροβολισμούς τα τελευταία χρόνια.

Και αυτός φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πού ακριβώς βρίσκεται.

Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των συμμοριών έχουν οδηγήσει σε επιθέσεις και δολοφονίες συγγενών μελών εγκληματικών οργανώσεων.

Η κοινή γνώμη της χώρας είχε σοκαριστεί πρόσφατα από την άγρια δολοφονία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, μητέρας πρώην μέλους ενός εκ των εγκληματικών ομάδων.

Βασικοί ύποπτοι της εν λόγω δολοφονίας είναι ένας 15χρονος και ένας 19χρονος, με την αστυνομία να ανησυχεί ότι η έκρηξη αυτή της βίας βρίσκεται ακόμη στα σπάργανά της.

Ποιες περιοχές έχουν επηρεαστεί

Η εγκληματική δραστηριότητα έχει επηρεάσει κυρίως την πρωτεύουσα της χώρας, Στοκχόλμη αλλά συγκρούσεις έχουν σημειωθεί και στην Ουψάλα.

Πριν από λίγο καιρό, η δολοφονία του ράπερ Einár, που βρισκόταν σε αντιπαράθεση με μια τρίτη οργάνωση ονόματι Värby, έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και λίγο καιρό μετά, τον Ιανουάριο του 2023, η παγκόσμια κοινή γνώμη σοκαρίστηκε από την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 15χρονου αγοριού σε εστιατόριο σούσι στη Στοκχόλμη.

Οι Αρχές είχαν δηλώσει τότε πως επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ της Foxtrot και της Dalen.

Πώς θα εμπλακεί ο στρατός

Προ ημερών, ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε πως την αστυνομία της χώρας θα συνδράμει πλέον και ο στρατός.

Ο στρατός δεν θα βγει στους δρόμους αλλά θα συμμετέχει στις αναλύσεις ενώ παράλληλα θα βοηθάει στην διαχείριση εκρηκτικών υλών. Με αυτό τον τρόπο, θα απελευθερωθούν αστυνομικοί για να ενισχυθούν οι περιπολίες.

Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, Micael Byden, δήλωσε στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter ότι ήταν έτοιμος να συνδράμει τις προσπάθειες της αστυνομίας.

Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις αυτές είναι επιβεβλημένες και άλλους να κάνουν λόγο για επιπολαιότητες, που θα αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της βίας αλλά όχι τα πραγματικά αίτιά της.

Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον υποστήριξε, επίσης, πως θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες νομοθετικές αλλαγές, που να επιτρέπουν την εμπλοκή του στρατού.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως συναντήθηκε και με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και πρώην αστυνομικό Έρικ Άνταμς την περασμένη εβδομάδα για να ενημερωθεί για τον αγώνα της μεγαλούπολης κατά του εγκλήματος.

Επί τάπητος έπεσαν, μεταξύ άλλων, και μέθοδοι παρακολούθησης και εντοπισμού όπλων.

Ο φόρος αίματος

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Σεπτέμβριο που μόλις έκλεισε από τον κύκλο βίας που σαρώνει τη χώρα.

Πρόκειται για τον τραγικότερο φόρο αίματος από τον Δεκέμβριο του 2019, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα Dagens Nyheter.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, δύο νεαρά αγόρια έπεσαν νεκρά στη Στοκχόλμη και μια γυναίκα, που κατά την αστυνομία δεν είχε καμία ανάμειξη με το οργανωμένο έγκλημα- σκοτώθηκε από έκρηξη κοντά στο σπίτι της, περίπου 80χλμ βόρεια της πρωτεύουσας.

Η 24χρονη γυναίκα, που ονομαζόταν Soha Saad, ήταν πρωτοδιοριζόμενη δασκάλα και γειτόνισα ενός «στόχου» της εγκληματικής οργάνωσης Foxtrot.

Το BBC μεταδίδει ότι 60 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από πυρά την περασμένη χρονιά στη Σουηδία, ο υψηλότερος ετήσιος απολογισμός στην ιστορία της χώρας.

Κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2021 τόνιζε ότι τέσσερις άνθρωποι ανά εκατομμύριο σκοτώνονται από πυροβολισμούς στη Σουηδία κάθε χρόνο. Ενδεικτικό είναι ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη δεν ξεπερνάει το 1,6.

Πότε ξεκίνησε, πού οφείλεται

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κρίστερσον, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας πέρσι με τη βοήθεια του αντιμεταναστευτικού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, δεν έχει καταφέρει ακόμη να βάλει ένα τέλος στον κύκλο βίας των εγκληματικών οργανώσεων, που ξεκίνησε περίπου το 2019.

Ο ίδιος ο Κρίστερσον υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τις παρακολουθήσεις, θα αυστηριοποιήσει τις ποινές για παραβίαση του νόμου περί όπλων και θα αλλάξει τους νόμους περί απέλασης μεταναστών.

Επέμεινε δε πως «όλα είναι στο τραπέζι». Οι επικριτές του, όμως, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που έχει λάβει και όσα συζητά δεν θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Και αυτό γιατί δεν θα αντιμετωπίσουν τα πραγματικά ζητήματα που «πυροδοτούν» τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως την παιδική φτώχεια και τις μη επαρκώς χρηματοδοτούμενες κοινωνικές δομές.

Ορισμένοι σχολιαστές στη Σουηδία έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι αυτή η αύξηση της βίας οφείλεται στην μετανάστευση -κάτι που ωστόσο αμφισβητούν οι ειδικοί.

Τον Αύγουστο, η υπουργός Μετανάστευσης Maria Malmer Stenergard δήλωσε υπάρχουν 100.000 παράνομοι μετανάστες στη Σουηδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ