FOCUS

H άσκηση «συντονίζει» τον εγκέφαλο και προστατεύει την καρδιά - Βάλσαμο για καταθλιπτικούς

H άσκηση «συντονίζει» τον εγκέφαλο και προστατεύει την καρδιά - Βάλσαμο για καταθλιπτικούς
Huckster / Unsplash

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης είναι γνωστά και πλέον περιλαμβάνονται σε κάθε «συνταγή» γιατρού όχι μόνο για την καλύτερη κατάσταση της καρδιάς και της σωματικής υγείας γενικότερα (χοληστερίνη, πίεση κλπ) αλλά και της ψυχικής υγείας.

Μια νέα μελέτη αποδεικνύει πως όλοι οι τομείς της υγείας συνεργάζονται μέσω της επιρροής της άσκησης στον εγκέφαλο!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, εκτός από τα σωματικά οφέλη, η άσκηση, συνδέεται και με τη μείωση των αγχωτικών σημάτων που φθάνουν στον εγκέφαλο, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 50.000 ενηλίκων ηλικίας περίπου 60 ετών από τη Mass General Brigham Biobank, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (15/4) στο Journal of the American College of Cardiology.

Η μελέτη βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους συμμετέχοντες σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα και τις ψηφιακές απεικονίσεις του εγκεφάλου τους για την παρακολούθηση της κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες και - τυχόν - καρδιαγγειακών συμβάντων.

«Τα άτομα που ασκούνταν περισσότερο είχαν διαβαθμισμένη μείωση των σημάτων που σχετίζονται με το στρες και έφταναν στον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας της μελέτης δρ. Αχμεντ Τάγουακολ, καρδιολόγος στο Mass General Hospital και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

«Βρήκαμε εντυπωσιακές συσχετίσεις: Η άσκηση φάνηκε να μειώνει, εν μέρει, τους κινδύνους καρδιακής νόσου καθώς ελαττώνει τα σήματα που σχετίζονται με το στρες», πρόσθεσε.

KARDIA

Το «θαύμα» της αλλαγής του τρόπου ζωής

«Καλό είναι να δίνουμε την πρέπουσα προσοχή κάθε φορά που δημοσιεύονται μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν αυτού του είδους τη βελτίωση που προκύπτει από την αλλαγή του τρόπου ζωής» δήλωσε ο δρ. Άντριου Φρίμαν, διευθυντής καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ.

Αν και ο δρ. Φρίμαν δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη, αναφέρθηκε και στα οικονομικά οφέλη: «Οι βελτιώσεις είναι εκπληκτικές - συχνά η άσκηση επιδρά καλύτερα και από φάρμακα - και θα πρέπει να βάλουμε αυτά τα εργαλεία στο οπλοστάσιό μας για καθημερινή χρήση» είπε.

Διπλή ευεργετική επίδραση σε άτομα με κατάθλιψη

Ο δρ. Τάγουακολ και η ομάδα του παρατήρησαν επίσης πως σημειώθηκε μια «υπερδιπλάσια αύξηση στα οφέλη της άσκησης όσον αφορά στα άτομα που έχουν κατάθλιψη συγκριτικά με κείνα δεν έχουν ιστορικό κατάθλιψης».

«Γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη είναι ένας σημαντικός παράγοντας αύξησης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και είναι επίσης μία από τις πιο κοινές καταστάσεις που σχετίζονται με το άγχος», δήλωσε η δρ. Κάρμεν Τσόι, κλινική ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, που επίσης υπογράφει τη μελέτη.

«Παρόλο που ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο στρες και τις επιπτώσεις του στην υγεία, εδώ βλέπουμε ότι μπορούν επίσης να επωφεληθούν περισσότερο από την άσκηση και τις αγχολυτικές επιδράσεις της, κάτι που είναι ενθαρρυντικό», πρόσθεσε.

Πώς λειτουργεί

«Η άσκηση μειώνει τα σήματα του στρες και αυξάνει τα σήματα του προμετωπιαίου φλοιού», δήλωσε ο δρ. Τάγουακολ.

«Και τα δύο ευρήματα αποτελούν εντυπωσιακές αλλαγές στον εγκέφαλο», πρόσθεσε, τονίζοντας πως ο προμετωπιαίος φλοιός είναι το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την εκτελεστική λειτουργία ελέγχου συμπεριφοράς, αμιγώς συνδεδεμένο με τη μνήμη και το συναίσθημα.

Και τα σήματα άγχους σχετίζονται με φλεγμονές, υψηλή αρτηριακή πίεση κλπ, όλα «ένοχα» για καρδιακές παθήσεις.

«Η άσκηση έδειξε να μειώνει το άγχος, ως εκ τούτου μείωσε και τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων» κατέληξε ο δρ. Τάγουακολ, επισημαίνοντας ωστόσο πως «τα ευρήματα αυτά είναι απλώς συσχετισμοί».

beach PARALIA THALASSA

Είτε μας ταιριάζει το περπάτημα, είτε το μπάσκετ, είτε το κολύμπι, η σωματική άσκηση θα πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινοτητά μας για μια καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, λένε οι ειδικοί.

Pixabay

Ποια άσκηση κάνει τη διαφορά;

«Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας αθλητής για να έχετε μια καλή καθημερινή ρουτίνα άσκησης» δήλωσε ο δρ. Φρίμαν.

«Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι είμαστε σχεδιασμένοι να κινούμαστε, και μάλιστα πολύ. Όταν το καταφέρνουμε και μάλιστα σε υγιές περιβάλλον, στη φύση, απολαμβάνουμε σημαντικές και θετικές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα» συμπλήρωσε.

Ο δρ. Φρίμαν συνιστά να συμβουλευτούμε πρώτα το γιατρό μας και να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στα 30 λεπτά την ημέρα συνεχούς σωματικής άσκησης.

Τονίζει δε, πως δεν έχει σημασία ποια θα είναι αυτή η δραστηριότητα: «Αν δεν σας αρέσει να περπατάτε ή να κάνετε ποδήλατο ή να κολυμπάτε, μην το κάνετε. Διαλέξτε μια σωματική άσκηση που να σας αρέσει πραγματικά και επιδοθείτε άφοβα σε αυτήν, ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης» καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ