FOCUS

Αλωνίζουν οι κλέφτες στα δημόσια νοσοκομεία (aud)

Αλωνίζουν οι κλέφτες στα δημόσια νοσοκομεία (aud)
EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Με λιγότερα εργαλεία θα κληθούν να εργαστούν οι γιατροί στο Ανοσολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γεννηματάς μετά από την κλοπή που έγινε την Τετάρτη.

Άγνωστοι μπήκαν από ένα παράθυρο μέρα-μεσημέρι και έκλεψαν έναν υπολογιστή και έναν εκτυπωτή.

Αυτό που έχει θορυβήσει τους γιατρούς πέρα από το θράσος των δραστών είναι το γεγονός ότι ο υπολογιστής είχε προσωπικά στοιχεία ασθενών και ένα ακριβό εξειδικευμένο πρόγραμμα με την βοήθεια του οποίου έκαναν τις αναλύσεις των εξετάσεων.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία, όμως καθημερινά είναι τόσα πολλά τα περιστατικά κλοπών στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά που οι εργαζόμενοι πλέον σπανίως ειδοποιούν τις Aρχές.

«Λέμε πλέον και τι νόημα έχει; [...]Είχε βγει η γραμματέας μου μια ημέρα από το γραφείο. Δεν πέρασαν δέκα λεπτά που βγήκε να πάει σε ένα τμήμα και να επιστρέψει -είχε ξεχάσει να γυρίσει το κλειδί στην πόρτα- και είχε εξαφανιστεί η τσάντα της» δηλώνει στο CNN Greece, η Ματίνα Παγώνη, Συντονίστρια Διευθύντρια Γ' Παθολογικής του Γενικού Νοσοκομείου Γεννηματάς και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Οι επιτήδειοι πολλές φορές τρυπώνουν στα γραφεία των γιατρών και ξαφρίζουν από μπουφάν και παλτά μέχρι φορητούς υπολογιστές.

Από τους μακρυχέρηδες φυσικά δεν γλυτώνουν και οι ασθενείς.

«Οι άρρωστοι έχουν παράπονα διότι τους παίρνουν τα κινητά. Δεν τολμούν να αφήσουν στα κομοδίνα τους πορτοφόλια, κινητά γιατί όταν κοιμούνται το βράδυ εξαφανίζονται τα πάντα» λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Έτσι στους θαλάμους των περισσότερων δημόσιων νοσοκομείων οι ασθενείς και οι συνοδοί τους βλέπουν ανακοινώσεις στους τοίχους με τις οποίες οι εργαζόμενοι και η διοίκηση τους καλούν να ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα προσωπικά τους αντικείμενα καθώς υπάρχουν κρούσματα κλοπών.

Όπως μας λέει η κυρία Παγώνη στο Γεννηματάς οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους παίρνουν οδηγίες:

«Όταν μπαίνει ένας ασθενής σε θάλαμο τον ενημερώνει η προϊσταμένη ότι δεν θα έχουν μαζί τους, ούτε πορτοφόλι, ούτε χρήματα, ούτε κινητά. Τώρα αν κάποιος πρέπει να χειρουργηθεί και δεν έχει συνοδό, δίνει τα προσωπικά του αντικείμενα στην προϊσταμένη και τα κλειδώνει σε ένα ντουλάπι στο γραφείο της» και συμπληρώνει:

«Όταν γίνονται κλοπές τις καταγράφει η προϊσταμένη. Τις περισσότερες φορές δεν ειδοποιούμε την αστυνομία, έχουμε βαρεθεί, δεν είναι δυνατόν κάθε ημέρα να ειδοποιούμε το αστυνομικό τμήμα Παπάγου».

Οι κλοπές στα δημόσια νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί καθώς έχει μειωθεί το προσωπικό φύλαξης λόγω περικοπών των κονδυλίων, όπως καταγγέλλουν στο CNN Greece οι εργαζόμενοι.

Στα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ συναντά κανείς ασφάλεια στην είσοδο του προαύλιου χώρου ίσως και στην είσοδο του κτιρίου αλλά στους ορόφους δεν υπάρχει κανείς.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολα διαχειρίσιμη τις ημέρες που ένα από τα νοσοκομεία κορμού είναι σε γενική εφημερία και δέχεται μεγάλο όγκο ασθενών.

«Όταν ένα νοσοκομείο έχει 720 κρεββάτια και έχει μια γενική εφημερία που γνωρίζεται όλοι ότι έχει ράντζα και μεγάλη προέλευση, τι να κάνει η ασφάλεια; Συγκεκριμένα στο Γεννηματάς το προσωπικό της ασφάλειας είναι λίγο. Δεν φτάνει να καλύψει ένα τόσο μεγάλο νοσοκομείο, με τόσα πολλά κτίρια. Βέβαια μικρός είναι ο αριθμός των ατόμων φύλαξης σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά» λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά σε συνάντηση που είχε πριν από λίγο καιρό με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έθεσε το θέμα των κλοπών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η απάντηση που έλαβαν όπως μας λέει η κυρία Παγώνη είναι ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ