ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πολίτες εκπαιδεύονται στα όπλα, φυγή αμάχων από το Ντονέτσκ

Ουκρανία: Πολίτες εκπαιδεύονται στα όπλα, φυγή αμάχων από το Ντονέτσκ
Οικογένειες χωρίζονται στο Ντονμπάς καθώς γυναίκες και παιδιά επιβάζονται σε τρένα και λεωφορεία με προορισμό τη Ρωσία AP Photo/Alexei Alexandrov

Απλοί πολίτες στην Ουκρανία εκπαιδεύονται στα όπλα εν αναμονή ενός πιθανού πολέμου· μαθαίνουν να χειρίζονται αυτόματα τουφέκια και να βαδίζουν σε σχηματισμό καθώς η πρώην σοβιετική δημοκρατία ζει υπό την απειλή ρωσικής εισβολής.

Γυναίκες συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις. Ανάμεσά τους η 79χρονη Βαλεντίνα Κονσταντινόβσκα, την οποία απαθανατίζει το φακός του Associated Press, να κρατά ένα όπλο περνώντας τη βασική εκπαίδευση στη Μαριούπολη.

Την ίδια στιγμή οικογένειες χωρίζονται στις αυτοανακηρυχθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς, καθώς γυναίκες και παιδιά επιβάζονται σε τρένα και λεωφορεία με προορισμό τη Ρωσία.

Φθάνοντας στο Ροστόφ, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, καταθέτουν τα έγγραφά τους και οδηγούνται σε προσφυγικές σκηνές. Πίσω στο Ντονμπάς, άνδρες κάθε ηλικίας εγγράφονται σε κέντρα στρατολόγησης.

Οι στρατιώτες στη γραμμή επαφής «κλέβουν» στιγμές για ένα τσιγάρο, ακόμη και για να χορέψουν σε πείσμα της δραματικής κλιμάκωσης, πριν λάβουν ξανά θέσεις μάχης.

Και αλλού, η ζωή δείχνει να συνεχίζεται (σχεδόν) κανονικά, όπως για ένα ζευγάρι νεόνυμφων που γιορτάζει το γάμο του στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ