ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστικές ιστορίες αυτοθυσίας από την επίθεση στο Λας Βέγκας (pics&vid)

Συγκλονιστικές ιστορίες αυτοθυσίας από την επίθεση στο Λας Βέγκας (pics&vid)
REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus

Η επίθεση στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ στέρησε τη ζωή από 59 ανθρώπους. Περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών του 64χρονου μακελάρη Στίβεν Πάντοκ. Οι ταυτότητες των θυμάτων του τραγικού περιστατικού αρχίζουν να αποκαλύπτονται σταδιακά, όπως και ιστορίες προσώπων που ενήργησαν με αυτοθυσία για να σώσουν όποιον μπορούσαν. Παρακάτω ακολουθούν μερικές μαρτυρίες για τους αφανείς ήρωες της επίθεσης, όπως τις κατέγραψε το CNNi.

Η Krystal Goddard ήταν στο Βέγκας μαζί με τη συγκάτοικο της, Amy McAslin, όταν ο δράστης ξεκίνησε να πυροβολεί αδιακρίτως. Οι δύο φίλες ήταν κοντά στη σκηνή της συναυλίας που διεξαγόταν εκείνη την ώρα στο σημείο.

Άκουσαν σφαίρες να «σφυρίζουν» στον αέρα και έτρεξαν να σωθούν. Έπεσαν κάτω και κρύφτηκαν κάτω από ένα τραπέζι. Σφυχταγκαλιάστηκαν φοβισμένες και εκείνη τη στιγμή ένας ξένος προέταξε το σώμα του για να τις προστατεύσει. Ο σωτήρας τους είχε ήδη τραυματιστεί από τις σφαίρες του μακελάρη.

«Είπε στην Amy ότι τον είχε πυροβολήσει», δήλωσε η Goddard. Φοβόταν πως δεν θα επιβιώσει, προσέθεσε. Οι τρεις τους παρέμειναν κρυμμένοι ενώ διαβεβαίωναν ο ένας τον άλλο πως όλα θα πάνε καλά.

Το ιατρικό προσωπικό ήρθε τελικώς και παρέλαβε τον τραυματία και οι δύο γυναίκες αποφάσισαν να τρέξουν μακριά. «Τρέξαμε ξυπόλητες», περιέγραψε η Goddard. «Τρέξαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε μακριά. Το μόνο που σκεφτόμασταν είναι ότι πρέπει να φύγουμε από δω».

Καμία από τις δύο δεν γνωρίζει τι απέγινε ο τόσο ευγενικός άνθρωπος που τις προστάτευσε.

«Απολύτως φρικιαστικό»

Μία νοσοκόμα, που δεν εργαζόταν την ώρα της επίθεσης, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δεν υπολόγισαν τον κίνδυνο και έτρεξαν να σώσουν όσους είχαν πληγωθεί από τις σφαίρες του Πάντοκ.

«Γυρίσαμε πίσω γιατί είμαι νοσοκόμα και έπρεπε να το κάνω», περιέγραψε η ίδια στον τηλεοπτικό σταθμό KTNV. «Πήγα σε τρία διαφορετικά σημεία και μέχρι να φτάσω στο τρίτο υπήρχαν ήδη νεκροί».

«Ήταν τόσος πολύς ο κόσμος, απλοί πολίτες, γιατροί, αστυνομικοί, τραυματιοφορείς, νοσοκόμες, όλοι εκτός υπηρεσίας. Επικοινωνούσαν μεταξύ τους και συνεργάζονταν», συμπλήρωσε η νοσοκόμα αναφερόμενη σε όσα είδε εκείνη τη μέρα.

«Ήταν απολύτως φρικιαστικό, αλλά παράλληλα απίστευτο να βλέπεις τόσο κόσμο να συνεργάζεται».

Ο καλός Σαμαρείτης

Μεσούσης της επίθεσης η 18χρονη Addison Short προσπάθησε να τρέξει για να σωθεί. Αλλά δεν τα κατάφερε. «Με πυροβόλησε, δεν μπορώ να τρέξω», φώναξε όταν μία από τις σφαίρες του δράστη τη χτύπησε στο πόδι.

Κρύφτηκε κάπου για να γλιτώσει. «Συνέχισα να ακούω πυροβολισμούς. Δεν σταματούσαν», είπε αργότερα περιγράφοντας την εμπειρία της στο CNNi.

Από το κρεβάτι του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται, αποκάλυψε πως ένας άντρας χρησιμοποίησε τη ζώνη του για να δέσει το τραυματισμένο της πόδι και τη μετέφερε σε ασφαλές σημείο.

«Με σήκωσε και με κουβάλησε στο ώμο του», περιέγραψε η νεαρή. Ο άγνωστος την έβαλε σε ένα ταξί, που την μετέφερε στο νοσοκομείο. «Ήταν η πιο τρομακτική εμπειρία της ζωής μου».

Ένα... φορτηγό στην υπηρεσία των τραυματισμένων

Η Lindsay Padgett και ο αρραβωνιαστικός της Mark Jay έτρεξαν να πάρουν το φορτηγό τους για να βοηθήσουν στην μεταφορά των τραυματισμένων στο νοσοκομείο.

Περιέγραψαν στο KTNV τις σκηνές που βίωσαν στο σημείο «μηδέν» της επίθεσης. Ο Jay αναφέρθηκε σε έναν άντρα που είχε δεχθεί σφαίρες στο στήθος και χρησιμοποιούσε τα δάχτυλά του για να κλείσει τις πληγές.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με το ζεύγος να σώζει τους τραυματίες έχει γίνει viral και πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για ήρωες, αλλά η Padgett διατήρησε χαμηλό προφίλ.

Τόνισε πως δεν έκαναν τίποτα σημαντικό. «Νιώθω πως αυτό πρέπει να κάνεις», είπε στο Action News. «Όταν κάποιος χρειάζεται βοήθεια, πρέπει να τον πας στο νοσοκομείο».

2017 10 03T084022Z 2101074902 RC1A8EEBE000 RTRMADP 3 LASVEGAS SHOOTING

(REUTERS/Chris Wattie)

«Έπρεπε να μείνω με τους φίλους μου»

Καθώς το πλήθος ξεκίνησε να διαλύεται ο Mike Cronk έμεινε στο έδαφος μαζί με έναν τραυματισμένο φίλο του, που είχε δεχθεί τρεις σφαίρες στο στήθος.

«Οι περισσότεροι ξεκίνησαν να διασκορπίζονται, σκαρφάλωσαν τον φράχτη, αλλά εγώ έπρεπε να μείνω με τους φίλους μου».

«Τον περάσαμε πάνω από τον φράχτη όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί και τον βάλαμε κάτω από την σκηνή για να είμαστε ασφαλείς», είπε αναφερόμενος στον φίλο του.

«Η πρώτη μου σκέψη ήταν ο φίλος μου. Ήθελα να σιγουρευτώ πως λάμβανε φροντίδα. Αλλά, ξέρετε, την περισσότερη ώρα φωνάζαμε ο ένας στον άλλο να μείνει κάτω. Αυτό έπρεπε να κάνουμε».

The Las Vegas heroes who stepped up as chaos reigned, by James Masters, Jason Hanna and Paul P. Murphy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ