ΚΟΣΜΟΣ

Λας Βέγκας: Τι συνέβη στη σουίτα του μακελάρη στο ξενοδοχείο Mandalay Bay

Λας Βέγκας: Τι συνέβη στη σουίτα του μακελάρη στο ξενοδοχείο Mandalay Bay
REUTERS

Όταν ο συνταξιούχος Στίβεν Πάντοκ έκλεισε την σουίτα στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay Resort and Casino στο Λας Βέγκας την περασμένη Πέμπτη, τίποτα δεν φαινόταν ασυνήθιστο.

Ο Paddock είχε κλείσει το δωμάτιο 32135, που περιγράφηκε από τον σερίφη Joseph Lombardo από το Μητροπολιτικό Τμήμα Αστυνομίας του Λας Βέγκας ως μία μεγάλη σουίτα με απεριόριστη θέα στο Las Vegas Strip.

Ο πρώην λογιστής θα είχε καθαρή θέα του Route 91, του χώρου όπου γινόταν η συναυλία, στο πλαίσιο τριήμερου φεστιβάλ της κάντρι μουσικής, ενός υπαίθριου χώρου περίπου 400 μέτρα απέναντι από το ξενοδοχείο του.

Την Κυριακή το βράδυ, καθώς πλήθος περίπου 22.000 ανθρώπων άκουγε τον μουσικό Jason Aldea, ο Πάντοκ έσπασε δύο παράθυρα της σουίτας του, -ένα μπροστά και ένα στη γωνία- και άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους, σκοτώνοντας 59 και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους, στην πλέον φονική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ.

vegas 4

Πηγή: Reuters

Οι καμαριέρες είπαν ότι «δεν είδαν τίποτα» ύποπτο στη σουίτα των δύο δωματίων, δήλωσε στο CNNi, η εκπρόσωπος της Νεβάδα Dina Titus. Ο Πάντοκ είχε 23 όπλα μέσα στη σουίτα, καθώς και σφυριά, ωστόσο το οπλοστάσιό του «ήταν πολύ καλά κρυμμένο».

Ο δράστης είχε φέρει «πάνω από δέκα βαλίτσες» στο δωμάτιό του εδώ και αρκετές ημέρες, δήλωσε ο Lombardo. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο Πάντοκ έφερε τα όπλα στο ξενοδοχείο μόνος του, δεν έδωσαν, ωστόσο, λεπτομέρειες.

las vegas

Η επιδρομή

Μόλις έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, κάποιοι συνειδητοποίησαν ότι τα πυρά έρχονταν από ψηλά. Η προσοχή γρήγορα στράφηκε στο ξενοδοχείο Mandalay Bay. Ο αστυνομικός αναλυτής του CNNi Art Roddick, δήλωσε έκπληκτος από την οργάνωση της επίθεσης.

«Οι πυροβολισμοί από ψηλά είναι το ιδανικό, επομένως δεν θα εκπλαγώ αν υπάρχει κάποιο βίντεο από αυτόν που όντως στέκεται στο χώρο της συναυλίας, κοιτώντας ψηλά στο Mandalay Bay και προσπαθώντας να καταλάβει από ποιο δωμάτιο θα έχει καλύτερη θέα», δήλωσε και ο Roddick και πρόσθεσε: «Μπορείς να δεις τα σπασμένα παράθυρα, που του έδιναν δύο διαφορετικές γωνίες από όπου πυροβολούσε και όλο αυτό είναι μέρος του σχεδιασμού».

vegas 2

Πηγή: Reuters

Η παρουσία των άλλων επισκεπτών του ξενοδοχείου στα δωμάτια που περιβάλλουν αυτό του Πάντοκ, σήμαινε ότι η αστυνομία δεν μπορούσε να επιστρέψει τα πυρά από το έδαφος, εξήγησε ο ίδιος.

Η αστυνομία μπήκε στο ξενοδοχείο και ξεκίνησε να κατευθύνεται προς τη «φωλιά» του σκοπευτή. «Μια ομάδα έξι αξιωματικών ανέβηκαν με το ασανσέρ, αφού συζήτησαν την κατάσταση με την ασφάλεια του ξενοδοχείου», είπε ο Lombardo.

«Έλεγξαν κάθε όροφο μέχρι να βρεθούν εκεί που πίστευαν ότι βρισκόταν το δωμάτιο», πρόσθεσε ο σερίφης.

Όπως μεταδίδει το CNNi, ένας αστυνομικός έδωσε το σήμα στον ασύρματο: «Είμαι μέσα στο Mandalay Bay στον 31ο όροφο, ακούω πυροβολισμούς που προέρχονται από έναν όροφο πάνω από μας».

«Στη συνέχεια προσέγγισαν το δωμάτιο, δέχτηκαν πυρά αντιστάθηκαν και απάντησε η ομάδα SWAT», ανέφερε ο σερίφης.

Ο σερίφης Κέβιν ΜακΜάχιλ του αστυνομικού τμήματος του Λας Βέγκας είπε ότι μόλις οι αστυνομικοί «απομόνωσαν αυτό το άτομο στα δύο δωμάτια, η ομάδα SWAT χρησιμοποίησε εκρηκτικά για να μπει μέσα και να αντιμετωπίσει το άτομο».

vegas 5

Πηγή: Reuters

Ένας αξιωματικός της SWAT ακούγεται να λέει στον ασύρματο: «Πρέπει να ανοίξουμε αυτή την πόρτα και να δούμε αν υπάρχει αντίδραση από τον τύπο μέσα. Να δούμε αν βρίσκεται εδώ ή έχει μετακινηθεί αλλού».

Μόλις μπήκαν μέσα στο δωμάτιο, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο σκοπευτής ήταν νεκρός, προφανώς αυτοπυροβολήθηκε. Ο Lombardo δήλωσε ότιη αστυνομία πιστεύει ότι «αυτοκτόνησε προτού μπούμε μέσα».

Όπως είπε ο ΜακΜάχιλ, η αστυνομία δεν θα μπορούσε να είχε προετοιμαστεί για αυτή την επίθεση.

«Αυτοί οι άνθρωποι δέχτηκαν επίθεση από έναν άνδρα από τον 32ο όροφο με αυτόματο πυροβόλο όπλο και έτσι δεν ξέρω πραγματικά πώς προετοιμάζεσαι γι 'αυτό. Απλά δεν το είδαμε να έρχεται», είπε.

What happened inside the shooter's suite at the Mandalay Bay hotel

By Euan McKirdy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ