ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ειρήνης: Στην Διεθνή Εκστρατεία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων το φετινό βραβείο

Νόμπελ Ειρήνης: Στην Διεθνή Εκστρατεία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων το φετινό βραβείο
EPA/CHRISTIE'S IMAGE

Στην ICAN, την Διεθνή Εκστρατεία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων απονέμεται φέτος το Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επιλογή του νικητή του συγκεκριμένου βραβείου.

Η ανακοίνωση της απονομής του φετινού Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην ICAN, συνοδεύεται και από την προειδοποίηση της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, για το γεγονός ότι ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης πυρηνικής σύρραξης είναι πιο μεγάλος από ποτέ.

Η Διεθνής Επιτροπή για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, είναι ένας συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων από περισσότερες από εκατό χώρες. Ξεκίνησε τη δράση της από την Αυστραλία, όπως η επίσημη ίδρυσή της ανακοινώθηκε στη Βιέννη, το 2007.

2017 10 06T091011Z 197749533 RC199F7F2D20 RTRMADP 3 NOBEL PRIZE PEACE 1


Πηγή:NTB Scanpix/Heiko Junge via REUTERS

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο κίνδυνος της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι μεγαλύτερος από ότι υπήρξε ποτέ εδώ και πολύ καιρό», τόνισε η Μπερίτ Ρέις Άντερσεν, επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, ανακοινώνοντας τον φετινό νικητή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Ενθουσιασμένη με την βράβευση της ICAN με το Νόμπελ Ειρήνης 2017, δήλωσε η επικεφαλής της εκστρατείας Μπεατρίς Φιν, σε ένα πρώτο σχόλιο μετά την ανακοίνωση της Νορβηγικής Επιτροπής. Μάλιστα θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα με αποδέκτες τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα».

«Το να εκτοξεύεις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων είναι επίσης παράνομο. Όπως είναι παράνομη τόσο η κατοχή, όσο και η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, και πρέπει να σταματήσουν», είπε στο Reuters η Μπεατρίς Φιν.

Ενθουσιασμένη δήλωσε και η Ντανιέλα Βαράνο, εκπρόσωπος της Εκστρατείας, κάνοντας λόγο για αναγνώριση της σκληρής δουλειάς που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια τα μέλη της ICAN, ιδιαίτερα οι «Χιμπακούσα», οι επιζώντες των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία, οι μαρτυρίες των οποίων ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη.

2017 10 06T093556Z 1202177121 RC197B61DEA0 RTRMADP 3 NOBEL PRIZE PEACE


Πηγή:REUTERS/Denis Balibouse

Το Νόμπελ Ειρήνης επιδιώκει να τονώσει την υπόθεση του πυρηνικού αφοπλισμού, σε μια χρονική περίοδο που η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας με φόντο την πυρηνική απειλή κλιμακώνεται, ενώ ταυτόχρονα είναι αβέβαιη η τύχη της συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και μεγάλων δυνάμεων για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά ως «τη χειρότερη συμφωνία που έγινε ποτέ», με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησής του να δηλώνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα την απόφασή του για το αν πρόκειται να επικυρώσει ή όχι τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, 122 κράτη υιοθέτησαν τη συνθήκη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κατάργηση των Πυρηνικών όπλων, ωστόσο χώρες κάτοχοι πυρηνικού οπλοστασίου, όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, κίνα, μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, απείχαν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Μ. Σωτηροπούλου: Ανυπολόγιστη η καταστροφή από ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων (aud)

Η αποβομή του βραβείου, που συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 1,10 εκατομμυρίων δολαρίων, θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Σημειώνεται πως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απονεμήθηκαν τα Νόμπελ Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας και Λογοτεχνίας.

Τρεις επιστήμονες από τις ΗΠΑ κέρδισαν το Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2017 για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τους μοριακούς μηχανισμούς που ελέγχουν τα βιολογικά μας ρολόγια. Οι νικητές είναι οι Jeffrey Hall, Michael Rosbash και Michael Young, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας

Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2017, απονεμήθηκε σε τρεις Αμερικανούς φυσικούς για την ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων, κυματισμών στον ιστό του χωροχρόνου. Οι Rainer Weiss, Kip Thorne και Barry Barish είναι οι φετινοί νικητές.

Το βραβείο Νόμπελ Χημείας για το 2017, θα απονεμηθεί στους επιστήμονες Ζακ Ντιμποσέ, Γιόαχιμ Φρανκ και Ρίτσαρντ Χέντερσον, ενώ το Νόμπελ Λογοτεχνίας κέρδισε ο Καζούο Ισιγκούρο, ο μάστορας των αφηγήσεων και των εικόνων μιας άλλης εποχής ο οποίος διακρίνεται για την "εγκράτεια στην έκφραση, σχεδόν σαν να μην τον αφορούν όσα διαδραματίζονται γύρω από τους ήρωες του".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ