ΚΟΣΜΟΣ

Διαλυμένο το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας - Στο «σφυρί» περιουσιακά στοιχεία της αντιπολίτευσης

Διαλυμένο το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας - Στο «σφυρί» περιουσιακά στοιχεία της αντιπολίτευσης
REUTERS/STRINGER

Έχοντας υποστεί μεγάλη ήττα από τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία και όντας εντελώς αποδυναμωμένα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δίνουν μάχη για να «παραμείνουν ζωντανά».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απολύει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του και πουλάει τη βάση του στο Παρίσι, την ώρα που οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι σκοντάφτουν στην αναζήτηση του νέου τους ηγέτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αντιμέτωπο με την πτώση των μελών του, αφού συγκέντρωσε μόλις 6% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, το κεντροαριστερό κόμμα ενημέρωσε το προσωπικό του την Τετάρτη ότι θα πρέπει να απολύσει τους περισσότερους από αυτούς, μερικές μόλις μέρες αφότου έβγαλε προς πώληση την ιστορική του έδρα για την άντληση κεφαλαίων.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν μείνει χωρίς ηγέτη και αγωνίζονται εδώ και μήνες για να αποφασίσουν εάν θα διώξουν μέλη του κόμματος που έχουν προσυπογράψει για να υπηρετήσουν τον Μακρόν.

Τα δύο κόμματα κυβέρνησαν τη Γαλλία εδώ και δεκαετίες αλλά το κίνημα του Μακρόν «έκλεψε» το μεσαίο στρώμα μέσα από τα χέρια τους.

«Ο Μακρόν επωφελείται από έναν μεγάλο πολιτικό χώρο που έμεινε κενός από την αντιπολίτευση. Έχει να αντιμετωπίσει πολύ λίγες επιθέσεις από τα άλλα κόμματα», δήλωσε ο Vincent Thibault από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Elabe.

Λιγότεροι νομοθέτες και τοπικοί αξιωματούχοι σημαίνει ότι το εισόδημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος μειώθηκε στα 8 εκατομμύρια ευρώ (9,42 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως, από 28 εκατομμύρια προηγουμένως. Ο ταμίας του κόμματος Jean-Francois Debat είπε στο Reuters ότι περισσότεροι από το μισό προσωπικό θα πρέπει να απολυθεί.

Ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι είναι η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική ομάδα στην κατώτερη Βουλή του Κοινοβουλίου και κατέχουν πλειοψηφία στη Γερουσία, παρουσιάζουν ελάχιστα καλύτερη εικόνα.

Τους τελευταίους πέντε μήνες αγωνίζονται για να αποτρέψουν την «μαγεία» που ασκεί ο Μακρόν στους κορυφαίους αξιωματούχους τους ή να αντιταχθούν σε οικονομικές πολιτικές που αντικατοπτρίζουν τη δική τους.

Στην τελευταία από αρκετές συναντήσεις σχετικά με τα μέλη τους, το κόμμα αποφάσισε καταρχήν την Τρίτη να εκδιώξει τον πρωθυπουργό Edouard Philippe και άλλους υπουργούς που υπηρετούν στην κυβέρνηση Μακρόν.

Όμως, επειδή δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετούς αξιωματούχους στη συνάντηση, αναγκάστηκαν να αναβάλουν την απόφαση για μια εβδομάδα, προκαλώντας την περιφρόνηση των κριτικών.

«Είναι αλλόκοτο. Μας τιμωρούν για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων που είναι χρήσιμες για τη χώρα», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ο Sebastien Lecornu, κατώτερος υπουργός και ένας από τους εκτοπισμένους.

Η άκρα αριστερά και η ακροδεξιά αγωνίζονται επίσης να ασκήσουν αξιόπιστη αντιπολίτευση προς τον 39χρονο Μακρόν.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, αποδυναμωμένο από τις δικές του διαιρέσεις, έχει καταφέρει να γίνει σχεδόν αόρατο. Η ηγέτης του Μαρίν Λεπέν είχε τις χειρότερες βαθμολογίες στην ιστορία στο κορυφαίο πολιτικό σόου στο κανάλι France 2 την περασμένη εβδομάδα, με μόλις 1,7 εκατομμύρια τηλεθεατές.

To ακροαριστερό France Insoumise ήταν πιο ενεργητικό και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θεωρείται ως ο ισχυρότερος αντίπαλος. Ωστόσο, δίνει μάχη προκειμένου να συγκεντρώσει ψηφοφόρους στους δρόμους ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν και οι έρευνες δείχνουν ότι θεωρείται περισσότερο ως κίνημα διαμαρτυρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ