ΚΟΣΜΟΣ

Ήρθε η ώρα να ταφεί ο Βλαντιμίρ Λένιν ή όχι; Το ζήτημα αυτό απασχολεί ξανά τη Ρωσία

Ήρθε η ώρα να ταφεί ο Βλαντιμίρ Λένιν ή όχι; Το ζήτημα αυτό απασχολεί ξανά τη Ρωσία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/SERGEI ILNITSKY

Το ζήτημα της ταφής της σορού του Βλαντιμίρ Λένιν, που βρίσκεται ταριχευμένη στο Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, εδώ και περίπου 93 χρόνια, ανακινήθηκε για μια ακόμη φορά.

Την πρόταση για την ταφή της σορού του Λένιν έκανε αυτή την φορά ο μουσουλμάνος ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, προκαλώντας τόσο την αντίδραση του Κρεμλίνου, της αντιπολιτευόμενης υποψήφιας δημοσιογράφου για την ρωσική προεδρία, Ξένια Σαμπτσάκ και του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας, διατύπωσε την πρόταση του στην σελίδα του στο Instagram, στην οποία έγραψε ότι πρέπει να ταφεί η σορός του Βλαντίμιρ Λένιν, αλλά και τα λείψανα του συνοδοιπόρου του ιμάμη Σαμίλ Χατζί-Μουράτ που βρίσκονται σε μουσείο της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Καντίροφ μάλιστα πιστεύει ότι η ταφή της σορού του Λένιν θα ήταν «κάτι λογικό και ανθρώπινο» αλλά και σωστό από ιστορική άποψη, καθώς δεν είναι σωστό «μέσα στην καρδιά της Ρωσίας, στην Κόκκινη Πλατεία, να βρίσκεται ένας τάφος μ’ έναν νεκρό» και μάλιστα να λειτουργεί ένα ολόκληρο επιστημονικό-ερευνητικό ινστιτούτο που να ασχολείται με την συντήρηση του και να υπάρχει φρουρά σε εικοσιτετράωρη βάση. Έγραψε επίσης ότι την τελική απόφαση επί του θέματος πρέπει να την πάρει ο πρόεδρος Πούτιν.

17885886

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MAXIM SHIPENKOV

Την πρόταση του Καντίροφ έσπευσε να υποστηρίξει η πρώην εισαγγελέας και βουλευτής Νατάλια Πακλόνσκαγια, που είχε ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης την πολύκροτης ταινία «Ματίλντα» που έχει ως θέμα το ερωτικό ειδύλλιο του τσάρου Νικόλαου Β’ με την τότε διάσημη μπαλαρίνα Ματίλντα Ξεσίνσκαγια.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε έσπευσε να δηλώσει με μια λακωνική δήλωση ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα με κοινωνική απήχηση», αλλά δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Κρεμλίνου, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

17885879

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MAXIM SHIPENKOV

Δεν αδιαφόρησε όμως για την πρόταση και η υποψήφια για την ρωσική προεδρία, δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ, καθώς η ίδια είχε ανακινήσει το θέμα μόλις ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία, δίνοντας την δική της απάντηση στον Καντίροφ. Στην ουσία ο Καντίροφ είχε την ίδια άποψη με την ίδια την Σαμπτσάκ αλλά δεν την ανέφερε καν στην ανάρτηση του. Ωστόσο αν τότε η Σαμπτσάκ, είχε πει ότι η Ρωσία «καταρρέει μέσα στο Μεσαιώνα» «μεταξύ των άλλων και επειδή στον 21ο αιώνα στην κεντρική πλατεία της βρίσκεται το πτώμα ενός ανθρώπου». Αυτή την φορά όμως αντέδρασε στην πρόταση του Καντίροφ, δηλώνοντας ότι αυτός που θα αποφασίσει τι θα γίνει με τα λείψανα του Λένιν, δεν θα είναι ο Πούτιν, αλλά ο ρωσικός λαός «στις ελεύθερες εκλογές και στα δημοψηφίσματα», υπενθυμίζοντας ότι η ταφή του τη σορού του Λένιν, μαζί με το ζήτημα της Κριμαίας και το σύνθημα «ενάντια σε όλους» που είναι το σύνθημα της προεκλογικής της εκστρατείας, ήταν τα τρία θέματα που ανέδειξε και τα οποία συζητά σήμερα όλη η χώρα.

Βλαντιμίρ Λένιν: Ο «σχεδόν ζωντανός» ηγέτης των Μπολσεβίκων αλλάζει κοστούμι

Η πιο οργισμένη ωστόσο αντίδραση ήταν αυτή του ηγέτη του Κομμουνιστικούς Κόμματος της Ρωσίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος χαρακτήρισε «υβριστικές» τις προτάσεις για την ταφή της σορού του Λένιν όταν μάλιστα ανακινούνται παραμονές της 100ης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης. Επεσήμανε μάλιστα ότι όσον αφορά την ταφή, αυτή μπορεί να γίνει με βάσει του ρωσικούς νόμους μόνο με την συγκατάθεση των άμεσων συγγενών και η Όλγα Ντιμίτριεβνα Ουλιάνοβα, συγγενής του Λένιν, ήταν πάντα κατά της ταφής του.

Πάντως, το Κρεμλίνο φαίνεται πως εκτιμά ότι δεν ήρθε η ώρα για να γίνει η ταφή της σορού του Λένιν. Την θέση αυτή εξέφρασε με τον πλέον σαφή τρόπο η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία δήλωσε την Τετάρτη ότι η ταφή της σορού θα γίνει όταν η κοινωνία συναινέσει στο ζήτημα αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ