ΚΟΣΜΟΣ

Z.Γκάμπριελ: Να προχωρήσουμε ξανά σε λογικές συνομιλίες με την Τουρκία

Z.Γκάμπριελ: Να προχωρήσουμε ξανά σε λογικές συνομιλίες με την Τουρκία
REUTERS/Cem Ozdel/Pool

Για την ανάγκη της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας υπερθεμάτισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Γκάμπριελ εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τονίζοντας στο ARD μετά τη συνάντηση πως «έχουμε τώρα μπροστά μας τα επόμενα βήματα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε, για το πώς θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων, για το ποια θέματα θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη. Το ζητούμενο είναι μπορέσουμε σε τέτοιους καιρούς να προχωρήσουμε για πρώτη φορά και πάλι σε λογικές συνομιλίες».

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στην Αττάλεια, παραθαλάσσιο θέρετρο στη Νότια Τουρκία. Στη συζήτηση τέθηκαν «τα δύσκολα θέματα και οι προσδοκίες και των δύο πλευρών», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε στο twitter.
Μιλώντας, επίσης, στην Bild am Sonntag, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει: «Μετά τις αποφάσεις της τουρκικής δικαιοσύνης να απελευθερωθούν τις τελευταίες ημέρες δύο Γερμανοί υπήκοοι και να αρθεί για έναν ακόμη η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, θεώρησα ότι έχει έρθει η στιγμή να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες».

Όπως είπε, με τον ομόλογό του συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις γερμανο - τουρκικές σχέσεις. «Ακόμη και τα δυσκολότερα εξ αυτών», δήλωσε ο Γκάμπριελ, εννοώντας το θέμα του Γερμανού δημοσιογράφου Deniz Yücel που εξακολουθεί να κρατείται στην Τουρκία. Όμως, όπως είπε, πρόοδος δεν υπήρξε. Σε μία τέτοια κατάσταση που δεν προχωρά, κατ’ αρχάς το ζητούμενο είναι να μπορέσει και πάλι να ακούσει η μία πλευρά την άλλη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ