ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδι «αστραπή» του Μακρόν στο Ριάντ για να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης

Ταξίδι «αστραπή» του Μακρόν στο Ριάντ για να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης
REUTERS/Satish Kumar

Επίσκεψη «αστραπή» στο Ριάντ πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανούελ Μακρόν, σε μία κίνηση που είχε σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν.

Ο Μακρόν γνωστοποίησε χθες βράδυ ότι θα έκανε μια επίσκεψη «δύο ωρών» στο Ριάντ, για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε την επίσκεψη, η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη, έπειτα από μια επίσκεψη 24 ωρών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Σαλμάν και ο Μακρόν «συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για τις προσπάθειές τους (να προωθήσουν) την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένου ενός συντονισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετά τη συνάντηση, ενώ δεν έχει ακόμη γίνει σχόλιο από γαλλικής πλευράς σχετικά με τη συζήτησή τους.

Η απόφαση να γίνει η επίσκεψη αυτή ελήφθη «νωρίς το πρωί» της Πέμπτης, είχε σημειώσει ο Μακρόν. «Είναι σημαντικό να μιλάμε με όλους», είχε υπογραμμίσει πριν προσθέσει πως η Γαλλία έχει αναλάβει τον ρόλο να «οικοδομεί την ειρήνη».

Ο γάλλος πρόεδρος είχε σημειώσει πως επρόκειτο να συζητήσει με τον πρίγκιπα διάδοχο για το Ιράν, για την Υεμένη και για τον Λίβανο, ο πρωθυπουργός του οποίου Σάαντ αλ Χαρίρι ανακοίνωσε το Σάββατο απροσδόκητα την παραίτησή του.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ένταση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχει κλιμακωθεί σημαντικά. Στο επίκεντρο της νέας έντασης βρίσκεται η τύχη του Λιβάνου, αλλά και της εμπόλεμης Υεμένης. Η χώρα αυτή, η φτωχότερη της αραβικής χερσονήσου, είναι ήδη θέατρο της σοβαρότερης ανθρωπιστικής κρίσης στον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την Υεμένη «ο γάλλος πρόεδρος καταδίκασε την πυραυλική επίθεση εναντίον του Ριάντ από τους (σιίτες αντάρτες) Χούθι (σ.σ. που θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν) και υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς το Βασίλειο» της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πριν από την αναχώρησή του από τα ΗΑΕ, ο Μακρόν είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι «άκουσα πολύ σκληρές θέσεις» από μέρους του Ριάντ «όσον αφορά το Ιράν, οι οποίες δεν συνάδουν με αυτό που θεωρώ εγώ».

Ο γάλλος πρόεδρος επιδιώκει εξάλλου να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συμφωνία αυτή τέθηκε εν αμφιβόλω από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και του γιου του, του πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως σκόπευε να υπενθυμίσει τη σημασία που δίνει στην υπεράσπιση «της σταθερότητας και της (εδαφικής) ακεραιότητας του Λιβάνου» κι ανέφερε ότι έχουν υπάρξει «ανεπίσημες επαφές» με τον Χαρίρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ