ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Πρίγκιπας κατέβαλε εγγύηση άνω του 1... δισεκατομμυρίου για να αποφυλακιστεί

Σαουδική Αραβία: Πρίγκιπας κατέβαλε εγγύηση άνω του 1... δισεκατομμυρίου για να αποφυλακιστεί
Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας υπό τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Saudi Press Agency/Handout via REUTERS

Εγγύηση που ξεπέρασε το ένα… δισεκατομμύριο δολάρια κατέβαλε ο πρίγκιπας Μίτεμπς μπιν Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος συνελήφθη πριν από τρεις εβδομάδες, για να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Μίτεμπ, που ήταν επικεφαλής του επίλεκτου σώματος της Εθνοφρουράς, ήταν μεταξύ των δεκάδων μελών της βασιλικής οικογένειας, των υπουργών και των αξιωματούχων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο μιας έρευνας για διαφθορά, την οποία ξεκίνησε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν σε μια προσπάθεια, μεταξύ άλλων, να εδραιώσει την εξουσία του. Ο 64χρονος Μίτεμπ, γιος του εκλιπόντος βασιλιά Αμπντάλα, θεωρούνταν για καιρό ο πιο πιθανός διάδοχος στον θρόνο.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι ο πρίγκιπας αφέθηκε ελεύθερος την Τρίτη, αφού κατέληξε σε «μια αποδεκτή συμφωνία». «Το ποσό της συμφωνίας δεν έχει αποκαλυφθεί, όμως πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων», πρόσθεσε.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν στις 4 Νοεμβρίου τη σύλληψη τουλάχιστον 11 μελών της βασιλικής οικογένειας, καθώς και τεσσάρων υπουργών αλλά και δεκάδων πρώην αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

Ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Τάλαλ, ένας διεθνής επενδυτής, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.

Οι αρχές της χώρας προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία με τους συλληφθέντες, ζητώντας τους να παραδώσουν κάποια περιουσιακά τους στοιχεία και να καταβάλλουν χρήματα προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι. Οι περισσότεροι κρατούνται στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ, που έχει μετατραπεί σε μια πολυτελή φυλακή.

Σε συνέντευξή του στη New York Times την προηγούμενη εβδομάδα ο πρίγκιπας διάδοχος δήλωσε ότι το 95% των συλληφθέντων αποδέχονται έναν συμβιβασμό.

«Η απελευθέρωση του πρίγκιπα Μίτεμπ ενδέχεται να είναι ένα σημάδι ότι οι σαουδαραβικές αρχές προχωρούν προς τη σύναψη συμφωνιών με τους κρατούμενους», δήλωσε ο Κρίστιαν Κόατες Ούλριχσεν, ερευνητής του Baker Institute for Public Policy του πανεπιστημίου Ράις στο Χιούστον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ