ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτείται από την ηγεσία του VMRO-DPMNE ο Γκρουέφσκι

Παραιτείται από την ηγεσία του VMRO-DPMNE ο Γκρουέφσκι
EPA/GEORGI LICOVSKI

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, γνωστοποίησε, σήμερα, την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, μετά την καταστροφική ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές στην πΓΔΜ, που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο.

«Αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών είπα ότι ο ηγέτης του κόμματος είναι αυτός που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα» ανέφερε ο Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του προς την φιλικά προσκείμενη στο VMRO-DPMNE ιστοσελίδα «Kurir», γνωστοποιώντας την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στα αρμόδια όργανα του κόμματος και θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος.

Ο Γκρούεφσκι βρίσκεται στην ηγεσία του VMRO-DPMNE από το 2003, ενώ το διάστημα 2006-2016 είχε διατελέσει πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Μετά την απώλεια της εξουσίας και την βαριά ήττα του VMRO-DPMNE στις δημοτικές εκλογές, ο Γκρούεφσκι αμφισβητήθηκε έντονα στο εσωτερικό του κόμματός του και η εσωκομματική «αντιπολίτευση» ζητά τους τελευταίους μήνες την παραίτησή του.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε το αίτημα του Ποινικού Δικαστηρίου των Σκοπίων για την άρση της ασυλίας έξι βουλευτών του VMRO-DPMNE, οι οποίοι διώκονται για την εμπλοκή τους στα βίαια επεισόδια της 27ης Απριλίου 2017 στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας ψήφισαν 66 από τους 67 παρόντες βουλευτές στη συνεδρίαση της Βουλής.

Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE απείχαν από την συνεδρίαση και από την ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για «πολιτική φάρσα, με σκοπό την εξόντωση του VMRO-DPMNE».

Το Ποινικό Δικαστήριο ζήτησε την άρση της ασυλίας έξι βουλευτών του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να αποφασίσει επί του αιτήματος της Εισαγγελίας για την προφυλάκισή τους. Σε περίπτωση που το Ποινικό Δικαστήριο κάνει αποδεκτό το αίτημα της Εισαγγελίας, τότε οι έξι κατηγορούμενοι βουλευτές του VMRO-DPMNE για τα επεισόδια στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο, θα οδηγηθούν στις δικαστικές φυλακές των Σκοπίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Σκοπίων άσκησε τις προηγούμενες ημέρες διώξεις εις βάρος 36 ατόμων για τα επεισόδια στη Βουλή. Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι έξι βουλευτές του κόμματος του Γκρούεφσκι, καθώς και ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, Μίτκο Τσάβκοφ, ο οποίος ήδη κρίθηκε προφυλακιστέος για διάστημα 30 ημερών.

Σημειώνεται ότι στις 27 Απριλίου, εκατοντάδες εθνικιστές υποστηρικτές του Νίκολα Γκρούεφσκι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο μετά την εκλογή, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας , Αλβανού πρόεδρου της Βουλής.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν και τραυμάτισαν βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν τον Ταλάτ Τζαφέρι για πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ