ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μαδούρο δημιουργεί το «αντίπαλο δέος» του Bitcoin - Παρουσίασε το Petro

Ο Μαδούρο δημιουργεί το «αντίπαλο δέος» του Bitcoin - Παρουσίασε το Petro
Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος, του petro, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στο Καράκας.

Στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μαδούρο ανακοίνωσε την απόφαση για τη δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος, όμως δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση του.

«Η Βενεζουέλα θα δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα, το petro, προκειμένου να προχωρήσει στην οικονομική της κυριαρχία, να κάνει οικονομικές συναλλαγές και να ξεπεράσει τον οικονομικό αποκλεισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Τα αποθέματα της Βενεζουέλας σε χρυσό, πετρέλαιο, αέριο και διαμάντια θα στηρίξουν το νέο οικονομικό εγχείρημα της κυβέρνησης Μαδούρο, που προ ημερών είδε την οικονομία της χώρας να υποβαθμίζεται – ακόμη περισσότερο – από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

«Ο 21ος αιώνας έφτασε!» ανακοίνωσε με στόμφο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στο διάρκειας πέντε ωρών διάγγελμα του, που διανθίστηκε από χορούς και τραγούδια ενόψει της έλευσης των Χριστουγέννων.

«Ο Μαδούρο έγινε ξανά ρεζίλι. Είναι κλόουν. Αυτό δεν έχει καμία αξιοπιστία», δήλωσε στo Reuters ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Άνχελ Αλβαράδο, υπενθυμίζοντας πως το petro, για να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Κογκρέσο της Βενεζουέλας.

Αναλυτές βλέπουν πίσω από την κίνηση του Μαδούρο μία προσπάθεια εισόδου στον ιδιαίτερα ελκυστικό και προσοδοφόρο κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων, που κερδίζει έδαφος στον παγκόσμιο χώρο των επενδύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ