ΚΟΣΜΟΣ

Σουλτς: Εισηγείται συμμετοχή του SPD σε διαπραγματεύσεις για μεγάλο σχηματισμό

Σουλτς: Εισηγείται συμμετοχή του SPD σε διαπραγματεύσεις για μεγάλο σχηματισμό
REUTERS/Axel Schmidt

Το Προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) θα εισηγηθεί στο Συνέδριο του κόμματος που αρχίζει την Πέμπτη την συμμετοχή σε διερευνητικές συνομιλίες «ανοιχτής έκβασης» με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για τον σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού, δήλωσε ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς.

«Ουσιώδη σημεία θα είναι για μας τα θέματα του εκλογικού μας προγράμματος (…) Το κεντρικό ζήτημα θα είναι αν οι συνομιλητές μας είναι έτοιμοι να δεχτούν σοσιαλδημοκρατικές αξίες (…) Το SPD θέλει να επιβάλει το μέγιστο των θέσεών του», δήλωσε ο κ. Σουλτς, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν το SPD να προβάλει πολύ υψηλές αξιώσεις προκειμένου να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, ο Μάρτιν Σουλτς διευκρίνισε ότι εφόσον το Συνέδριο του κόμματος δώσει την συγκατάθεσή του, η πρώτη συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη την επόμενη εβδομάδα και στις 15 Δεκεμβρίου η ηγετική ομάδα του SPD θα μπορεί να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με το εάν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Στο Συνέδριο, ο αρχηγός του κόμματος Μάρτιν Σουλτς θα επιδιώξει την επανεκλογή του, ενώ θα έχει να αντιμετωπίσει και την Νεολαία του SPD, η οποία έχει ταχθεί κατά οποιασδήποτε συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση των CDU και CSU, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος του Σεπτεμβρίου και της μελλοντικής πορείας της Ένωσης. Από την επόμενη μέρα, εφόσον το Συνέδριο του SPD δώσει την συγκατάθεσή του, θα μπορούν θεωρητικά να ξεκινήσουν οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες των τριών κομμάτων.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ραλφ Στέγκνερ είχε πρόσφατα δηλώσει ότι αυτή η συνάντηση δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τις αρχές Ιανουαρίου. Ήδη πάντως στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουν συμπληρωθεί 86 ημέρες μετά τις εκλογές χωρίς τον σχηματισμό κυβέρνησης και θα έχει καταρριφθεί το προηγούμενο ρεκόρ του 2013.

Υπέρ του μεγάλου συνασπισμού και ο Ζεεχόφερ

Υπέρ της προοπτικής του «μεγάλου» συνασπισμού της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) τάχθηκε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ.

«Η προτίμησή μας είναι ένας μεγάλος συνασπισμός. Ελπίζω ότι μετά το Συνέδριο του SPD θα μπούμε σε γρήγορες, λογικές και σοβαρές διερευνητικές συνομιλίες και μετά σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και πρόσθεσε ότι ο πρωταρχικός του στόχος είναι ο σχηματισμός μιας λειτουργικής κυβέρνησης, όπως υποσχέθηκαν, είπε, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων στον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ