ΚΟΣΜΟΣ

Οι σύροι κούρδοι διαβεβαιώνουν ότι θα υπερασπιστούν τα εδάφη τους εναντίον της τουρκικής «μάστιγας»

Οι σύροι κούρδοι διαβεβαιώνουν ότι θα υπερασπιστούν τα εδάφη τους εναντίον της τουρκικής «μάστιγας»
REUTERS/Rodi Said

Ο ηγέτης μιας ισχυρής κουρδικής ένοπλης οργάνωσης της Συρίας αντέδρασε την Τρίτη (16/1) στις απειλές της Τουρκίας να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των δυνάμεών του στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, τονίζοντας ότι θα φροντίσει να «εκκαθαριστεί» η περιοχή από την τουρκική «μάστιγα».

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα εξαπολύσουν μια επιχείρηση εναντίον των συριακών πόλεων που ελέγχουν οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), μια οργάνωση που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».

Οι YPG, σύμμαχος-κλειδί των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, ελέγχουν σημαντικά αστικά κέντρα σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Συρίας, όπως οι πόλεις Μάνμπιτζ και Αφρίν.

Σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Τρίτη από το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, ο ηγέτης των YPG, ο Σιπάν Χέμο, τόνισε ότι οι δυνάμεις των κούρδων είναι «έτοιμες» να υπερασπιστούν τις πόλεις τους εάν δεχθούν τουρκική επίθεση.

«Οι δυνάμεις μας είναι ικανές να εκκαθαρίσουν την περιοχή από τη μάστιγα του Ερντογάν, όπως ήταν ικανές να τις καθαρίσουν από το Ντάες», δήλωσε, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο στα αραβικά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, οι YPG κατάφεραν να εκδιώξουν το ΙΚ από μεγάλα τμήματα της βόρειας και της ανατολικής Συρίας, όπου εγκαθίδρυσαν μια «ομοσπονδιακή περιοχή» με αυτονομία de facto.

Το Σαββατοκύριακο, ο διεθνής συνασπισμός που δρα εναντίον του ΙΚ ανακοίνωσε ότι εργάζεται για τη δημιουργία μιας δύναμης 30.000 ανδρών –εν μέρει αποτελούμενη από μέλη των YPG– για να «εμποδίσει την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών» στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Η Άγκυρα, η οποία ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι YPG να αποκτήσουν διαρκή παρουσία στα σύνορά της, εναντιώθηκε αμέσως σε οποιαδήποτε κίνηση τέτοιου είδους. Κατήγγειλε για άλλη μια φορά ότι η οργάνωση αυτή είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει ανταρτοπόλεμο στην Τουρκία από το 1984.

Την Τρίτη, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα καθαρίσει τις «φωλιές των τρομοκρατών» στις περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από κουρδικές οργανώσεις. Ο τούρκος πρόεδρος είπε σιβυλλικά πως η επιχείρηση του τουρκικού στρατού μπορεί να γίνει «αύριο, μία ημέρα αργότερα, ή το προσεχές διάστημα».

«Θα αποτρέψουμε τα βρόμικα σχέδια του Ερντογάν και θα μετατρέψουμε αυτά τα σχέδια σε μεγάλες νίκες για τους λαούς της περιοχής, τους Κούρδους, τους Σύρους και τους Τούρκους», αντέτεινε ο Χέμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ