ΚΟΣΜΟΣ

O Σουλτς «αποχαιρετά» το SPD και παραδίδει την ηγεσία στην Αντρέα Νάλες

O Σουλτς «αποχαιρετά» το SPD και παραδίδει την ηγεσία στην Αντρέα Νάλες
REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο Μάρτιν Σουλτς αναμένεται να παραδώσει σήμερα τα ηνία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), προσωρινά, στην Αντρέα Νάλες, την μέχρι πρότινος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα συνέλθει συνέδριο, το οποίο θα την εκλέξει και τυπικά σε αυτό το αξίωμα.

Τουλάχιστον αυτό είναι το σενάριο στο οποίο φαίνεται να έχει καταλήξει η πλειοψηφία των ανώτατων στελεχών του SPD, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Με τη διαδικασία αυτή διαφωνούν τόσο η αριστερή πτέρυγα όσο και οι κομματικές οργανώσεις στα κρατίδια Σλέσβιχ Χολστάϊν και Βερολίνο. Η ένσταση τους δεν αφορά τόσο το πρόσωπο της Νάλες, η οποία προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του SPD, όσο την εσπευσμένη διαδικασία που ακολουθείται και με την οποία δημιουργούνται κατά την άποψη των διαφωνούντων τετελεσμένα γεγονότα.

Αντ' αυτού προτείνουν να αναλάβει ως το συνέδριο κάποιος από τους αντιπροέδρους προσωρινά την ηγεσία του κόμματος και όχι η κ. Νάλες, η οποία δεν είναι καν μέλος του προεδρείου. Εκτός αυτού η αριστερή πτέρυγα εισηγείται την εκλογή ενός νέου πρόεδρου με κομματικό δημοψήφισμα.

Πάντως, η Μάλου Ντράιερ, αναπληρωτής πρόεδρος του SPD δήλωσε νωρίτερα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA):

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί αν μείνει ακέφαλο, επομένως ήταν σωστή η πρόταση του Μάρτιν Σουλτς να ορισθεί μεταβατική πρόεδρος η Αντρέα Νάλες. Για την προθυμία της να δεχτεί να ηγηθεί του SPD σε αυτή την δύσκολη φάση της είμαι ευγνώμων και είμαι βεβαία ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλά την κατάσταση. Οι αντιπρόσωποι του κόμματος θα εκείνοι οι οποίοι θα αποφασίσουν στο συνέδριο εάν θα παραμείνει μόνιμα πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ