ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακή Νavtex για άσκηση σε περιοχή της AOZ

Κυπριακή Νavtex για άσκηση σε περιοχή της AOZ
ΓΤΠ / ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε Νavtex για άσκηση με πραγματικά πυρά σε περιοχή όπου περιέχεται μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, απαντώντας έτσι στις κινήσεις της Τουρκίας όσον αφορά τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη (15/2), κατά τις απογευματινές ώρες. Το σημείο όπου θα διεξαχθεί εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η κυπριακή Navtex έχει σχέση και με την παρουσία ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή, η οποία συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» και έχει λάβει – σύμφωνα με την «La Republica» - εντολή να μεταβεί στην AOZ, χωρίς να εμπλακεί σε εντάσεις με τουρκικά πλοία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με επικεφαλής ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα, ο επικεφαλής της εταιρίας ΕΝΙ, που έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις, επικοινώνησε με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον διαβεβαίωσε πως η εταιρία θα συνδράμει όπως μπορεί για την επίλυση του προβλήματος.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επεσήμανε ότι οι τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Οργανισμού, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μία αναμενόμενη αντίδραση που έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ