ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση για την εφαρμογή εκεχειρίας στην Ανατολική Γούτα από τον Μακρόν

Έκκληση για την εφαρμογή εκεχειρίας στην Ανατολική Γούτα από τον Μακρόν
REUTERS/Stephane Mahe

Έκκληση να εφαρμοστεί η εκεχειρία στην Ανατολική Γούτα, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις βάλλουν «εναντίον άμαχων», απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας πως η Γαλλία καταδικάζει «με σθένος» τις επιχειρήσεις αυτές.

«Η Γαλλία ζητάει την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στην Ανατολική Γούτα προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαία απομάκρυνση των άμαχων, η πρόσβαση όλη της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ενώπιον δημοσιογράφων, μετά το πέρας μιας συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Λιβερίας Τζορτζ Γουεά.

«Η Γαλλία παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στο πλαίσιο της διεθνούς συνασπισμού στη Συρία που πολεμά τους ισλαμιστές τρομοκράτες όμως αυτό που εκτυλίσσεται σήμερα στην Ανατολική Γούτα, η Γαλλία ξεκάθαρα, απερίφραστα το καταδικάζει», υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, συμπληρώνοντας:

Υπό το πρόσχημα του πολέμου εναντίον των τζιχαντιστών τρομοκρατών, το καθεστώς, έχοντας στο πλευρό του ορισμένους από τους συμμάχους του, αποφάσισε να επιτεθεί εναντίον άμαχων πληθυσμών και πιθανόν εναντίον ορισμένων εκ των αντιπάλων του.

Περιμένοντας τον θάνατο: Το δράμα των κατοίκων της Ανατολικής Γούτα

«Για αυτό η Γαλλία ζητά την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στην ανατολική Γούτα (…). Ζητάμε επίσης να υιοθετεί άμεσα ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επί του θέματος» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται πως οι σφοδροί βομβαρδισμοί που διεξάγουν η πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό της Συρίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους— μονάχα σήμερα σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ