ΚΟΣΜΟΣ

Απέπεμψε τον Τίλερσον ο Τραμπ

Απέπεμψε τον Τίλερσον ο Τραμπ
REUTERS/Jonathan Ernst/Files

Στην απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προχώρησε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδροςΝτόναλντ Τραμπ, γνωστοποιώντας μάλιστα ο ίδιος την απόφασή του αυτή μέσω ενός tweet.

Το «τιμόνι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εμφανίζεται βέβαιος πως θα κάνει «φανταστική δουλειά».

Στην ανάρτησή του ο αμερικανός πρόεδρος δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τον Ρεξ Τίλερσον για τις υπηρεσίες του.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του διευθυντή της CIA, αυτή θα καλυφθεί για πρώτη φορά από γυναίκα. Αντικαταστάτρια του Μάικ Πομπέο θα είναι η Τζίνα Χάσπελ, όπως ανακοίνωσε ο Τραμπ.

Τζίνα Χάσπελ: Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA

Όπως δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο CNN, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ρεξ Τίλερσον να αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεώρησε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για την αλλαγή της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενόψει και των επικείμενων συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα, αλλά και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Του ζήτησε να αποχωρήσει την Παρασκευή», είπε η κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Τραμπ δήλωσε σίγουρος ότι ο Πομπέο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή».

Ο Μάικ υπηρέτησε με αφοσίωση τον αμερικανικό στρατό και αποφοίτησε με άριστα από την Νομική σχολή του Χάρβαρντ, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όπου γίνεται κι ένας απολογισμός των πεπραγμένων του στην ηγεσία της CIA.

Θα συνεχίσει τις προσπάθειές μας για την αποκατάσταση της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο, θα ενδυναμώσει τις σχέσεις με τους συμμάχους μας, θα αντιμετωπίσει τους αντιπάλους μας και θα επιδιώξει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Η εμπειρία του στον στρατό, το κογκρέσο, αλλά και στην διοίκηση της CIA, τον έχει προετοιμάσει πολύ καλά για τον νέο του ρόλο.

«Ο Τραμπ δεν αισθανόταν ότι ο Τίλερσον τον στήριζε»

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμούσε την αντικατάσταση του Τίλερσον με τον Πομπέο εδώ και μήνες, και ο Λευκός Οίκος είχε ξεκινήσει τις απαραίτητες διεργασίες ώστε ο πρώην επικεφαλής της CIA να αναλάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το φθινόπωρο.

Πηγές που επικαλείται το CNNi αναφέρουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ξεχάσει ποτέ ότι ο Τίλερσον τον αποκάλεσε «ηλίθιο» και ο Λευκός Οίκος γνώριζε ότι οι διαφορές τους δεν μπορούν να γεφυρωθούν.

Ο Τίλερσον είχε ελάχιστους συμμάχους στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Και γιατί η κίνηση αυτή έγινε τώρα; Το CNNi, επικαλούμενο πηγές από το στενό περιβάλλον του Τραμπ, αναφέρει ότι ο Τίλερσον δεν στήριζε τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Όπως λένε, ο Τίλερσον ήθελε να διαχειρίζεται τις υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής με τον δικό του τρόπο, χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Τραμπ δεν αισθανόταν ότι ο Τίλερσον τον στήριζε» είπε η εν λόγω πηγή.

Πομπέο: Είμαι βαθιά ευγνώμων στον Τραμπ που μου δίνει την ευκαιρία να υπηρετήσω ως υπουργός

Ο Τίλερσον δεν γνωρίζει γιατί απομακρύνθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Ρεξ Τίλερσον είχε κάθε πρόθεση να παραμείνει στη θέση και δεν επικοινώνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, όπως δήλωσε στο CNNi υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός είχε κάθε πρόθεση να παραμείνει λόγω της σοβαρής προόδου που έγινε σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας» δήλωσε ο Στιβ Γκόλντσταϊν, και συμπλήρωσε: «Θα του λείψουν οι συνεργάτες του στο υπουργείο Εξωτερικών και οι ξένοι υπουργοί με τους οποίους έχει συνεργαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο».

Την ίδια ώρα, ο αξιωματούχος τόνισε ότι ο Τίλερσον δεν επικοινώνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκε.

«Ο υπουργός Εξωτερικών δεν μίλησε με τον Πρόεδρο και αγνοεί τους λόγους» είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Είναι ευγνώμων για την ευκαιρία να υπηρετήσει και θεωρεί ότι η υπηρεσία σε δημόσια θέση είναι ευγενές καθήκον. Εύχεται όλα τα καλά στον Πομπέο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ