ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Ασυγχώρητες οι βρετανικές κατηγορίες περί εμπλοκής Πούτιν στην υπόθεση Σκριπάλ

Κρεμλίνο: Ασυγχώρητες οι βρετανικές κατηγορίες περί εμπλοκής Πούτιν στην υπόθεση Σκριπάλ
REUTERS/Toby Melville

Σοκαριστικές και ασυγχώρητες χαρακτήρισε σήμερα το Κρεμλίνο τις βρετανικές κατηγορίες ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενεπλάκη στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ με νευροτοξικό παράγοντα στην Αγγλία.

«Οποιαδήποτε αναφορά ή μνεία στον πρόεδρό μας σε σχέση με αυτό είναι σοκαριστική και ασυγχώρητη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων κόσμιας συμπεριφοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως είναι εξαιρετικά πιθανό ο ίδιος ο Πούτιν να έλαβε την απόφαση για τον θάνατο του Ρώσου πρώην πράκτορα σε αγγλικό έδαφος.

Ρώσος χημικός αμφισβητεί ότι το δηλητήριο είχε τοποθετηθεί στη βαλίτσα

Ρώσος χημικός, που είναι άριστος γνώστης των ζητημάτων ασφαλείας που σχετίζονται με την συσκευασία χημικών ουσιών, αμφισβητεί την εκδοχή ότι η νευροπαραλυτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σερκεί Σκριπάλ είχε τοποθετηθεί στην βαλίτσα της κόρης του πριν αναχωρήσει από τη Μόσχα.

Ο ίδιος αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την εκδοχή της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, υποστηρίζοντας με δηλώσεις του στην εφημερίδα Vedomosti ότι, όσον αφορά τις δηλητηριώδεις ουσίες, υπάρχει οικιακός τρόπος συσκευασίας τους και επαγγελματικός και αυτοί οι δύο τρόποι συσκευασίας δεν πρέπει να συγχέονται.

«Οι ουσίες της κατηγορίας αυτής που μας ενδιαφέρουν διεισδύουν στα περισσότερα υλικά των οικιακών συσκευασιών- τα εμποτίζουν. Δηλαδή κάποιος πρέπει επαγγελματικά και σε εξειδικευμένο εργαστήριο να πακετάρει τα ρούχα ή τα καλλυντικά, να ψεκάσει την συσκευασία εξωτερικά και να την τοποθετήσει. Η επαγγελματική συσκευασία δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με την οικιακή, δεν πρέπει να συγχέονται αυτά τα δύο είδη συσκευασίας», δηλώνει ο χημικός στην εφημερίδα Vedomosti.

Σύμφωνα με την εκδοχή της βρετανικής εφημερίδας η δηλητηριώδης ουσία από την οποία προσβλήθηκε ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, είχε τοποθετηθεί στην βαλίτσα της κόρης του Γιούλια και συγκεκριμένα στα ρούχα και τα καλλυντικά, πριν αυτή αναχωρήσει την τελευταία φορά από την Μόσχα με προορισμό το Λονδίνο. Την άποψη του διατύπωσε στην εφημερίδα Vedomosti.

Η Γιούλια Σκριπάλ ταξίδεψε αεροπορικώς στο Λονδίνο από την Ρωσία στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Οι Βρετανοί ερευνητές διερευνούν την υπόθεση να είχε εμποτιστεί με την νευροπαραλυτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση κάποιο ρούχο, κάποιο καλλυντικό ή κάποιο δώρο που ανοίχτηκε στο σπίτι του Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, γράφει επίσης η Telegraph, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ