Αλλαγές στον εκλογικό νόμο και μικρότερη Bundestag επιδιώκει ο Σόιμπλε
Αλλαγές στον εκλογικό νόμο με στόχο τον περιορισμό του αριθμού των βουλευτών κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο επιδιώκει ο Πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι πρόκειται για επιθυμία των πολιτών.
«Η Βουλή δεν μπορεί να εξηγήσει ότι δεν μπόρεσε δυστυχώς να αλλάξει τον εκλογικό νόμο διότι δεν μπόρεσε να βρει λύση. Η κοινή γνώμη δεν πρόκειται αυτό να το δέχεται επ΄αόριστον», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην Sueddeutsche Zeitung, αναφερόμενος στον προκάτοχό του, Νόρμπερτ Λάμερτ, ο οποίος είχε επιδιώξει το ίδιο, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί η απαραίτητη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων.
Η σημερινή Βουλή - η οποία εκλέγεται με ένα αντιπροσωπευτικό αλλά περίπλοκο σύστημα το οποίο δεν αποδίδει σταθερό αριθμό εδρών - αριθμεί 709 βουλευτές, έναντι 598 που είχαν εκλεγεί το 2013 και είναι η μεγαλύτερη μετά την επανένωση της Γερμανίας.
Σε αντίθεση πάντως με τον κ. Λάμερτ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει την πρόταση για επιμήκυνση της νομοθετικής περιόδου από τέσσερα σε πέντε χρόνια, ενώ ασκεί κριτική στο γερμανικό σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο έχει, κατά την γνώμη του, εξελιχθεί σε υπερβολικά φεντεραλιστικό, με πολλές εξουσίες να έχουν μεταβιβαστεί στα κρατίδια.
Ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ακόμη ότι βλέπει την είσοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στην Βουλή ως ευκαιρία για περισσότερη δημοκρατία. «Είναι καλό και όχι κακό το γεγονός ότι όλοι αμφισβητούμαστε εκ νέου», τονίζει και επισημαίνει ότι το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία του «μεγάλου» συνασπισμού δεν είναι πλέον τόσο ευρεία όσο κατά το παρελθόν κάνει τα πάντα «πιο συναρπαστικά», το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου «κάτι να κινηθεί».
Φορολογικές Δηλώσεις: Τα «ραντεβού» με την εφορία για τον Ιούλιο - Οι ημερομηνίες «κλειδί»
06:00
Ίσες αμοιβές: Αποζημίωση και αναδρομικά σε περίπτωση διάκρισης - Οι αλλαγές σε προσλήψεις
05:00
Θερινές εκπτώσεις: Πότε κάνουν «πρεμιέρα» - Οι Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
04:00
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού στον ΕΝΦΙΑ: Από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα τα στοιχεία των ακινήτων
03:00