ΚΟΣΜΟΣ

Λύθηκε (;) το μυστήριο της πτήσης MH370: O πιλότος έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος

Λύθηκε (;) το μυστήριο της πτήσης MH370: O πιλότος έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος
EPA/FAZRY ISMAIL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες που μελέτησαν την υπόθεση της συντριβής της πτήσης MH370 – ορισμένοι εκ των οποίων συμμετείχαν και στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, που συνετρίβη τον Μάρτιο του 2014 –  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πιλότος, Zaharie Amad Shah οδήγησε εσκεμμένα το αεροπλάνο στη συντριβή.

Η πτήση που αναχώρησε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο χάθηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου με 239 επιβαίνοντες. Τέσσερα και πλέον χρόνια αργότερα, η υπόθεση παραμένει ακόμη ένα άλυτο μυστήριο.

Ή μήπως όχι;

Τα δεδομένα από τους δορυφόρους έδειξαν πως πιθανότατα τα καύσιμα του αεροσκάφους τελείωσαν και συνετρίβη πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Αυστραλίας, χιλιάδες μίλια μακριά από το σχέδιο πτήσης του.

Ορισμένα συντρίμμια του Boeing 777, όπως αναφέρει ο Independent, ξεβράστηκαν σε παραλίες του Ινδικού. Αλλά, οι υποβρύχιες έρευνες – οι μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ – από το Αυστραλιανό Γραφείο Ασφάλειας Μεταφορών σταμάτησαν τον Ιανουάριο.

«Αυτό ήταν προσχεδιασμένο, έγινε επίτηδες και το σχέδιο επεξεργάστηκε για μεγάλο διάστημα», σημείωσε ο Martin Dolan, ο επικεφαλής των υποβρύχιων ερευνών, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή 60 Minutes Australia.

Ο 53χρονος πιλότος είχε δίπλα του τον Fariq Abdul Hamid, έναν άπειρο συγκυβερνήτη που πετούσε για πρώτη φορά χωρίς την επίβλεψη κάποιου ανωτέρου.

Η τελική έκθεση για την εξαφάνιση της πτήσης MH370 δεν εξηγεί τους λόγους συντριβής

Έξι μέρες μετά την εξαφάνιση της πτήσης, οι Αρχές της Μαλαισίας «χτένισαν» τα σπίτια και των δύο και κατέσχεσαν τους προσωπικούς τους υπολογιστές. Στο λάπτοπ του Zaharie Amad Shah βρέθηκαν στοιχεία που έδειχναν πως είχε χρησιμοποιήσει προσομοιωτή πτήσης για να καταφέρει να εξασκηθεί στην εκτροπή της πορείας του αεροπλάνου.

Ο Simon Harvey, ένας βρετανός πιλότος που είχε πετάξει Boeing 777 πάνω από την Ασία, σημείωσε πως η αποστολή «ήταν καλά σχεδιασμένη ώστε να εξαφανιστεί το αεροσκάφος», Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο πιλότος φρόντισε να πετά στα σύνορα Ταϊλάνδης – Μαλαισίας ώστε να μην μπορεί καμία από τις δύο χώρες να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια.

«Αν με έστελνες να εξαφανίσω το 777, θα έκανα ακριβώς το ίδιο», σημείωσε ο Harvey.

Ένας Καναδός ερευνητής αεροπορικών συγκρούσεων, ο Larry Vance, εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο πιλότος Zaharie φόρεσε μάσκα οξυγόνου πριν προχωρήσει σε αποσυμπίεση της καμπίνας ώστε να αναισθητοποιήσει το πλήρωμα και τους επιβάτες.

Συνέχεια των ερευνών για τον εντοπισμό των συντριμμιών της πτήσης MH370 ζητούν οι συγγενείς

Ο Dolan απέρριψε κατηγορηματικά το σενάριο της τρομοκρατίας. «Αν ήταν τρομοκρατική επίθεση, είναι σχεδόν σίγουρο πως κάποια τρομοκρατική οργάνωση θα αναλάμβανε την ευθύνη», είπε. «Δεν υπήρξε καμία τέτοια ανάληψη ευθύνης».

Οι εμπειρογνώμονες δεν είχαν κοινή άποψη σχετικά με το αν ο 53χρονος πιλότος είχε ακόμη τον έλεγχο του αεροσκάφους όταν αυτό συνετρίβη στον ωκεανό.

Υπάρχουν πολλές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις που οι πιλότοι οδήγησαν στο αεροσκάφος τους σε «αποστολές αυτοκτονίας». Μία απ’ αυτές ήταν και η αεροπορική τραγωδία πτήσης της Germanwings το 2015. Και οι 150 επιβαίνοντες αυτού του αεροπλάνου, που απογειώθηκε από τη Βαρκελώνη με προορισμό το Ντίσελντορφ, έχασαν τη ζωή τους λόγω των πράξεων του Andreas Lubitz, ο οποίος, σε ψυχολογική εξέταση που του είχε γίνει λίγο καιρό πριν το μοιραίο περιστατικό, είχε κριθεί ακατάλληλος προς εργασία.

Τον Ιανουάριο ξεκίνησε μία ευρύτερη έρευνα στον Ινδικό Ωκεανό για να εντοπιστούν τα συντρίμμια της πτήσης MH370, από ιδιωτική εταιρία. Η έρευνα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου, παραμένει άκαρπη μέχρι ώρας.

Ελλείψει απτών στοιχείων σχετικά με το τι συνέβη στο Boeing 777, είναι πολλά τα σενάρια που έχουν ακουστεί ανά καιρούς. Μία ιδιαίτερα δημοφιλής θεωρία θέλει το αεροσκάφος να καταρρίπτεται από πύραυλο της Βόρειας Κορέας – παρότι το κράτος είναι 2.000 μίλια μακριά από το σημείο στο οποίο εξαφανίστηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ