ΚΟΣΜΟΣ

Η ανιψιά Λεπέν «σαρώνει» στις εκλογές αλλά σοκάρει

Η ανιψιά Λεπέν «σαρώνει» στις εκλογές αλλά σοκάρει
H Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν REUTERS/Jean-Paul Pelissier

"Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν είναι το μέλλον της Γαλλίας", δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ηλικιωμένος ψηφοφόρος της. 

Η ιδέα ότι η 25χρονη βουλευτής του Εθνικού Μετώπου, ανιψιά της Μαρίν και εγγονή του Ζαν Μαρί Λεπέν του ιδρυτή του κόμματος, δεν εκπροσωπεί το παλαιό πολιτικό σύστημα μπορεί να μοιάζει για κάποιους ελκυστική ωστόσο προσκρούει πάνω στον ακροδεξιό, ρατσιστικό της λόγο.

Η Μαρεσάλ Λεπέν μπήκε την πολιτική μόλις πριν από τρία χρόνια και είναι η νεότερη βουλευτής της Γαλλίας.

Στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, την Κυριακή, η Μαρεσάλ Λεπέν επικράτησε με ποσοστό πάνω από 40% στην περιφέρεια της Προβηγκίας.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να σημειώσει μια νίκη-ορόσημο στον δεύτερο γύρο της επόμενης εβδομάδας, με την ίδια και τη θεία της ενδεχομένως να κερδίζουν τον έλεγχο των δύο από τις 13 "κρίσιμες περιοχές" της Γαλλίας (η Μαρίν κατεβαίνει στην βόρεια περιφέρεια που περιλαμβάνει το Καλαί.)

Οι πολιτικές επιλογές της Μαρεσάλ Λεπέν χαρακτηρίζονται παραδοσιακές και αδιαπραγμάτευτες. Η ίδια προωθεί την εικόνα της συντηρητικής δεξιάς και Καθολικής, πραγματοποιεί ετήσιο προσκύνημα στο Chartres, έχει δεσμευθεί να μειώσει τις επιδοτήσεις στις κλινικές οικογενειακού προγραμματισμού στην περιοχή της, και συμμετείχε το 2013 σε αντι-διαδηλώσεις για το γάμο ομοφύλων ζευγαριών στη Γαλλία.

Παράλληλα, τάσσεται σαφώς υπέρ της αγοράς και των επιχειρηματιών. Κι ενώ η Μαρίν Λεπέν επιχειρεί να αμβλύνει την αντιμεταναστευτική ρητορική του κόμματός της και να δώσει έμφαση στην οικονομική πολιτική ώστε να κερδίσει περισσότερους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, η 25χρονη ανιψιά της επιμένει στη ρατσιστική ρητορική.

Η Μαρεσάλ ποντάρει στις προεδρικές εκλογές του 2017 για πολλούς λόγους: Περισσότεροι νέοι θα προσέλθουν στις κάλπες, ψηφοφόροι που έχουν πιο συντηρητικό προφίλ σε σχέση με τους ψηφοφόρους της παλιότερης γενιάς. Περίπου ένα 84% των ψήφων στο Εθνικό Μέτωπο προέρχεται από τους νέους που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και οι περισσότεροι από αυτούς δεν διαπιστώνουν διαφορές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς.

Όπως έχει πει η Μαρίν Λεπέν, η ανιψιά της "αντιπροσωπεύει μια πιο σκληρή γενιά". Αν η Μαρίν Λεπέν αποδειχτεί ότι έχει δίκιο, τότε η Μαρεσάλ Λεπέν θα μπορούσε να αποτελέσει την προμετωπίδα ενός νέου ακραία συντηρητικού πόλου που θα μπορούσε να καθορίσει το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας για τα επόμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ