ΚΟΣΜΟΣ

Δασικές πυρκαγιές σαρώνουν τις ΗΠΑ - Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Δασικές πυρκαγιές σαρώνουν τις ΗΠΑ - Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
REUTERS/Gene Blevins

Μια δασική πυρκαγιά, η οποία κινείται ταχύτατα στη νότια Καλιφόρνια και πιστεύεται πως προκάλεσε ένας κατά συρροή εμπρηστής, ανάγκασε πάνω από 3.000 κατοίκους ορεινών κοινοτήτων και θερέτρων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την Πέμπτη (26/7), καθώς πυροσβέστες κατέβαλαν προσπάθειες να σώσουν πολλά οικήματα που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε στάχτη.

Η πυρκαγιά που οι αρχές της Καλιφόρνιας αποκαλούν Κράνστον είναι μια από τις πολλές που εκδηλώθηκαν την Τετάρτη στην Κομητεία Ρίβερσαϊντ και οι αρχές λένε πως θεωρούν ότι προκάλεσε ο ίδιος ύποπτος.

Ο Μπράντον ΜακΓκλόβερ, 32 ετών, συνελήφθη την Τετάρτη στην πόλη Χέμετ και του ασκήθηκε δίωξη για πέντε εμπρησμούς από πρόθεση, ανέφερε η υπηρεσία προστασίας δασών των ΗΠΑ. Δεν έγινε σαφές εάν ο ΜακΓκλόβερ, ο οποίος έχει προφυλακιστεί και το ύψος της εγγύησης για την προσωρινή αποφυλάκισή του υπό όρους ορίστηκε στο 1 εκατομμύριο δολάρια, έχει δικηγόρο.

Η Πυρκαγιά Κράνστον, που έχει καταστρέψει τουλάχιστον πέντε σπίτια και συνεχίζει να μαίνεται στα Όρη Σαν Χασίντο, δυτικά του Παλμ Σπρινγκς, εξώθησε τις αρχές να διατάξουν την επείγουσα απομάκρυνση 3.200 ανθρώπων από τρεις περιοχές.

Σχεδόν 700 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, που έχει μετατρέψει σε αποκαΐδια έκταση 19.000 στρεμμάτων και παρέμενε ανεξέλεγκτη το απόγευμα της Πέμπτης.

Αυτή είναι η μία από τις πέντε μεγάλες, ακόμα ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές στην Πολιτεία εν μέσω του κύματος καύσωνα στην Καλιφόρνια, όπου ο υδράργυρος σπάει τα ρεκόρ.

Στη βόρεια Καλιφόρνια, η πυρκαγιά Καρ επίσης ανάγκασε χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι πυροσβέστες δυσκολεύονται να ελέγξουν τις φλόγες σε μια ορεινή περιοχή της Κομητείας Σάστα. Η φωτιά αυτή καίει μια περιοχή που απέχει 240 χλμ. βόρεια από το Σακραμέντο και είχε μετατρέψει σε στάχτη 81.000 στρέμματα ως την Πέμπτη, έκταση τριπλάσια από ό,τι μία ημέρα νωρίτερα. Είχε τεθεί υπό έλεγχο μόλις κατά το 10%, σύμφωνα με την υπηρεσία δασών και πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της υπηρεσίας, τον Σκοτ Μακλίν, κατευθύνεται στην πόλη Ρέντινγκ (90.000 κάτοικοι).

«Αν ζείτε στο δυτικό Ρέντινγκ, αρχίστε να προετοιμάζεστε για εκκένωση», τόνισε η τροχαία της Καλιφόρνιας μέσω Twitter. «Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου!».

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε την Πέμπτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις Κομητείες Σάστα και Ρίβερσαϊντ εξαιτίας των πυρκαγιών, που ενισχύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες (37 βαθμούς Κελσίου) και τη χαμηλή υγρασία.

Εξάλλου η πυρκαγιά Φέργκιουσον ανάγκασε το Εθνικό Πάρκο Γιοσίμιτι να κλείσει προσωρινά ένα κέντρο υποδοχής επισκεπτών. Η πυρκαγιά Φέργκιουσον, που κατακαίει βλάστηση σε απόκρημνες πλαγιές και δυσπρόσιτες περιοχές, έχει αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη για τους πυροσβέστες. Ένας τους σκοτώθηκε τη 14η Ιουλίου, όταν μηχάνημα έργου που χρησιμοποιούσε για να φτιάξει αντιπυρική ζώνη ανατράπηκε. Άλλοι επτά πυροσβέστες τραυματίστηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ