ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Πισώπλατη μαχαιριά οι πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ

Ερντογάν: Πισώπλατη μαχαιριά οι πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ
REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Βέβαιος ότι οι «επιθέσεις κατά της τουρκικής οικονομίας» θα συνεχιστούν εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν, που παράλληλα προέβλεψε ότι η τουρκική λίρα θα επιστρέψει σε «λογικά επίπεδα» σύντομα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που στο παρελθόν έχει ισχυριστεί ότι η κρίση της τουρκικής λίρας οφείλεται σε κάποιο σχέδιο κατά της χώρας του, είπε επίσης ότι η διασπορά fake news για την τουρκική οικονομία είναι «προδοσία» ενώ χαρακτήρισε τις πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ «πισώπλατη μαχαιριά».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι η χώρα του βρίσκεται υπό «οικονομική πολιορκία».

«Η δυναμική της τουρκικής οικονομίας είναι σταθερή…» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι αυτό δεν θα αλλάξει.

Μέτρα για να ανακοπεί ο «κατήφορος» της λίρας

Δέσμη μέτρων σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η «ελεύθερη πτώση» της τουρκικής λίρας, λαμβάνει κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, την ώρα που η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έκανε γνωστό πως αρχίζει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έκανε γνωστό ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ώρα που η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, τονίζοντας ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κατέρρευσε την Παρασκευή, προκαλώντας πανικό στις αγορές σε όλον τον κόσμο.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση σήμερα (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την "μαύρη Παρασκευή" για την τουρκική λίρα, η οποία έχασε την ημέρα αυτή περίπου 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στις 09:30 ώρα Ελλάδος 6,65 τουρκικές λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του αρχηγού του τουρκικού κράτους, προσπάθησε να καθησυχάσει χθες το βράδυ τις αγορές ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει σήμερα μια σειρά μέτρων που θα αποσκοπούν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας. Πριν από αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποδώσει την νομισματική κρίση σε μια αμερικανική "πολιτική συνωμοσία", υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει "νέες αγορές και συμμάχους".

Εισαγγελική έρευνα

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έκανε γνωστό ότι αρχίζει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, μία μέρα μετά την τοποθέτηση Ερντογάν ότι το τωρινό επίπεδο της τουρκικής λίρας και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες δεν μπορούν να ερμηνευτούν με την λογική, προσθέτοντας πως η πρόσφατη «βουτιά» του εθνικού νομίσματος δείχνει ένα σχέδιο εναντίον της Τουρκίας.

Έτσι η εισαγγελία, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

Η οικονομία της Τουρκίας είναι ισχυρή, τονίζει εκπρόσωπος του Ερντογάν

Η οικονομία της Τουρκίας είναι ισχυρή και κανείς δεν πρέπει να αποδίδει σημασία σε κερδοσκοπικές ειδήσεις και κινήσεις, δήλωσε σήμερα ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν. Το υπουργείο Οικονομικών, η κεντρική τράπεζα, η τραπεζική ρυθμιστική αρχή, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς και άλλοι θεσμοί λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στο στόχαστρο τα social media

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ