ΚΟΣΜΟΣ

Οι «έμπιστοι» που πρόδωσαν τον Τραμπ

Οι «έμπιστοι» που πρόδωσαν τον Τραμπ
REUTERS/Kevin Lamarque

Τις πιο δύσκολες μέρες της θητείας του περνά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που την τελευταία εβδομάδα βλέπει τους μέχρι πρότινος φίλους και στενούς του συνεργάτες να τον «προδίδουν».

Αρχικά ήταν ο πρώην δικηγόρος του, Μάικλ Κόεν, ο οποίος παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι παραβίασε τη νομοθεσία περί εκλογικής χρηματοδότησης «κατ’ εντολή υποψηφίου για ομοσπονδιακό αξίωμα, με κύρια επιδίωξη τον επηρεασμό των εκλογών», χωρίς πάντως να αναφερθεί ονομαστικά στον υποψήφιο αυτόν.

Υπενθυμίζεται ότι η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς έχει υποστηρίξει ότι ο Κόεν τής κατέβαλε 130.000 δολάρια για να εξαγοράσει τη σιωπή της για μια σεξουαλική συνεύρεσή της με τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αίσθηση προκάλεσε και η αποκάλυψη ότι ο Ντέιβιντ Πέκερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εκδίδει το National Enquirer, που κάποτε αποτελούσε όργανο προπαγάνδας του Τραμπ, έχει «εξασφαλίσει ασυλία» στην υπόθεση.

Ακολούθησε η προφυλάκιση του πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Αμερικανού Προέδρου, Πολ Μάναφορτ, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη από τον περασμένο Οκτώβριο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, τραπεζική απάτη και παράνομο λόμπινγκ.

Τελευταίο «κρούσμα» προδοσίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου ο οποίος μέσω twitter τον «κεραυνοβολεί», κάνοντας λόγο για προδοσία, διαμαρτυρόμενος παράλληλα για την αδυναμία του γενικού εισαγγελέα να ανοίξει έρευνα για τη Χίλαρι Κλίντον και τους Δημοκρατικούς.

«Είναι τόσο άδικο Τζεφ. Δύο μέτρα, δύο σταθμά», έγραψε ο Τραμπ στο twitter, ενώ σε συνέντευξή του στο Fox News έστρεψε και πάλι τα πυρά του στον υπουργό του: «Οι Δημοκρατικοί είναι πραγματικά πανίσχυροι εντός του υπουργείου Δικαιοσύνης (...) Ο Τζεφ Σέσιονς δεν ανέλαβε πραγματικά τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης και αυτό είναι απίστευτο».

Όταν ρωτήθηκε αν σχεδιάζει να αποπέμψει τον υπουργό, ο Τραμπ δεν απάντησε με σαφήνεια, αλλά χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις: «Όπως έχω πει, δεν ήθελα να ανακατευτώ. Όμως όλοι βλέπουν τι συμβαίνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Και τώρα βάζω πάντα τη λέξη "Δικαιοσύνη" σε εισαγωγικά».

Συνέχισε μάλιστα στους ίδιους τόνους κάνοντας λόγο για «μια πολύ, πολύ θλιβερή ημέρα. Ο Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε, κάτι που δεν όφειλε να κάνει. Ή τουλάχιστον όφειλε να μου το πει. Και ήταν στην προεκλογική εκστρατεία μου. Είναι ο μοναδικός λόγος που του έδωσα αυτή τη θέση. Επειδή αισθανόμουν ότι ήταν πιστός, ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές».

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Αυγούστου ο Τραμπ είχε καλέσει στον Σέσιονς να βάλει τέλος στην έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016, την οποία χαρακτηρίζει «κυνήγι μαγισσών».

Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν πως άνθρωποι που κάποτε ήταν στον στενό κύκλο συνεργατών του Τραμπ, πλέον βάζουν τον εαυτό τους πάνω απ’ όλα όταν καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην αφοσίωσή τους στον πρόεδρο και το πολιτικό ή συνταγματικό καθήκον τους και στην έκθεσή τους απέναντι στους νόμους.

Πάντως, ο Τραμπ-σε αντίθεση με εκείνους που κάποτε εμπιστευόταν- παραμένει σταθερός στην άποψή του πως όλα αυτά δεν είναι παρά ένα «κυνήγι μαγισσών», όπως έγραψε σε νέο tweet του, ενώ δεν είναι απίθανο να καταφέρει να ξεπεράσει αλώβητος και αυτόν τον σκόπελο.

Οι έμπιστοι του προέδρου

Σε αυτές τις δύσκολες μέρες, ο πρόεδρος δεν είναι τελείως μόνος, καθώς περνά ώρες μιλώντας στο τηλέφωνο για πολιτικές και νομικές υποθέσεις με έναν ευρύ κύκλο ανθρώπων.

Η κόρη του Ιβάνκα, ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ και ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, εξακολουθούν να παραμένουν απόλυτα αφοσιωμένοι σε εκείνον.

Νυν και πρώην σύμβουλοι, όπως ο Κόρεϊ Λεβαντόβσκι και η Κίλιαν Κόνγουεϊ, συχνά υπερασπίζονται τις επιλογές του προέδρου ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως οι ίδιοι θα δεχθούν τα «πυρά» των Μέσων ενημέρωσης.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς συχνά λειτουργεί επίσης προστατευτικά για τον πρόεδρο, «απορροφώντας» η ίδια τους κραδασμούς που μπορεί να προκαλούν οι επιλογές του, ενώ και ο δικηγόρος του Ρούντι Τζουλιάνι ρισκάρει την δική του υστεροφημία, παραμένοντας στο πλευρό του.

Trump learns the taste of betrayal, Analysis by Stephen Collinson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ