ΚΟΣΜΟΣ

Και γεωγραφικός αποκλεισμός: Το Ριάντ σχεδιάζει να μετατρέψει το Κατάρ σε… νησί

Και γεωγραφικός αποκλεισμός: Το Ριάντ σχεδιάζει να μετατρέψει το Κατάρ σε… νησί
Warren Little/Getty Images

Η Σαουδική Αραβία δίνει νέα διάσταση στην έννοια της διπλωματικής απομόνωσης: Σύμφωνα με Σαουδάραβα αξιωματούχο, το βασίλειο των Σαούντ σχεδιάζει να αποκόψει εντελώς το γειτονικό Κατάρ, μετατρέποντάς το σε… νησί μέσω ενός γιγάντιου τούνελ. 

«Περιμένω με αδημονία τις λεπτομέρειες εφαρμογής του εγχειρήματος ‘Salwa island’, ενός μεγαλεπήβολου, ιστορικού εγχειρήματος που θα αλλάξει τη γεωγραφία της περιοχής», τόνισε ο Σαούντ αλ-Κατάνι, ανώτερος σύμβουλος του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Έναν χρόνο μετά την κρίση του Κόλπου η λύση μοιάζει «ουτοπία»

Το σχέδιο, το οποίο θα διαχωρίζει φυσικά την χερσόνησο του Κατάρ από την σαουδαραβική ηπειρωτική χώρα, αποτελεί κομβικό σημείο σε μία διπλωματική έριδα 14 μηνών μεταξύ των δύο κρατών.

Τον Ιούνιο του 2017, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το για «στήριξη τρομοκρατών» καθώς και στενές σχέσεις με τον παραδοσιακό «εχθρό» του Ριάντ, το Ιράν – αιτιάσεις που η Ντόχα ασφαλώς απορρίπτει.

Τον περασμένο Απρίλιο, η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα Sabq γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης για την κατασκευή ενός τούνελ μήκους 60 χλμ και πλάτους 200 μέτρων που θα εκτείνεται στο σύνορο Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ.

Μέρος αυτής της σήραγγας, προβλεπόμενου κόστους άνω των 750 εκατομμυρίων δολαρίων, θα προορίζεται για εγκατάσταση πυρηνικών αποβλήτων.

Πέντε κατασκευαστικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου, με την πλειοδότρια να ανακοινώνεται εντός Σεπτέμβρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ