ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο ανοικτά της Τουρκίας – Πνίγηκαν πέντε μετανάστες

Ναυάγιο ανοικτά της Τουρκίας – Πνίγηκαν πέντε μετανάστες
REUTERS/ file photo

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ναυάγιο μιας λαστιχένιας λέμβου που μετέφερε μετανάστες σήμερα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Τουρκίας.

Η τουρκική ακτοφυλακή εντόπισε τα πέντε πτώματα μετά το ναυάγιο του σκάφους τους ανοικτά του τομέα Ενέζ (Αίνος) στην επαρχία Εντίρνε (Αδριανούπολη), μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Φοβούμενοι πως ο αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν στο σκάφος ήταν μεγαλύτερος, οι ακτοφύλακες συνέχισαν τις έρευνές τους στην προσπάθεια να βρουν και άλλους τυχόν επιβάτες, σύμφωνα με το πρακτορείο, που δεν έδωσε διευκρινίσεις για την υπηκοότητα των μεταναστών που πνίγηκαν.

Η αιτία του ναυαγίου δεν διευκρινίστηκε. Καταιγίδα πλήττει σήμερα τη Μεσόγειο, επηρεάζοντας την Ελλάδα και τα παράλια της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Σύροι και περίπου 300.000 Ιρακινοί έχουν καταφύγει στην Τουρκία, που είναι μία από τις χώρες διέλευσης των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Το μεταναστευτικό κύμα έφθασε στο αποκορύφωμά του το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους διέφευγαν από τον πόλεμο στη Συρία, έφθασαν στην Ελλάδα προερχόμενοι από την Τουρκία, κυρίως διά θαλάσσης.

Ο αριθμός των ανθρώπων που επιχειρούν το ταξίδι αυτό έχει μειωθεί από τότε σημαντικά λόγω μιας αμφιλεγόμενης μεταναστευτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Άγκυρα τον Μάρτιο του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ