ΚΟΣΜΟΣ

Έγκλημα μίσους «βλέπουν» οι Αρχές πίσω από το μακελειό στην Πενσυλβάνια

Έγκλημα μίσους «βλέπουν» οι Αρχές πίσω από το μακελειό στην Πενσυλβάνια
REUTERS/John Altdorfer

Ως πιθανό έγκλημα μίσους φέρεται να εξετάζουν οι Αρχές την ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άτομα και τραυματίστηκαν ακόμη 12. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πως ο δράστης φώναζε «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» την ώρα που πυροβολούσε.

Σύμφωνα με το CNNi, ο ένοπλος, που αναγνωρίστηκε στο πρόσωπο του 46χρονου Ρόμπερτ Μπάουερς, παραδόθηκε στις Αρχές και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Δεν μπορώ να κάθομαι και να βλέπω τους ανθρώπους μου να σφαγιάζονται. Δεν με ενδιαφέρει η οπτική σας, μπαίνω μέσα», φέρεται να έγραψε ο μακελάρης λίγο πριν από την εισβολή στη συναγωγή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένας «λευκός γενειοφόρος άνδρας» βρίσκεται υπό κράτηση, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KDKA, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στην περιοχή για το περιστατικό «δέχθηκαν πυρά».

Δημοσιογράφος που βρισκόταν στο σημείο άκουσε τον δράστη να φωνάζει αντισημιτικές εκφράσεις κατά τη διάρκεια που πυροβολούσε.

Το κτήριο της συναγωγής ήταν γεμάτο πιστούς που είχαν προσέλθει για την πρωινή λειτουργία, την ώρα που εξαπολύθηκε η επίθεση και η αστυνομία δέχθηκε αρκετά τηλεφωνήματα από άτομα τα οποία είχαν εγκλωβιστεί στο κτήριο και κρύβονταν από τον δράστη.

Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο της επίθεσης και συγκεκριμένα στη συναγωγή στη συνοικία Ουίλκινς και Σάντι και ξεκίνησαν να εκκενώνουν το κτήριο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας του Πίτσμπεργκ κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ένοπλος πυροβόλησε δύο αστυνομικούς κατά την είσοδό του στη συναγωγή, με αποτέλεσμα να τους αναγκάσει να κρυφτούν πίσω από τα περιπολικά τους για προστασία.

«Μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος»

Ο διευθυντής της αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς είπε σε δημοσιογράφους αναφορικά με τη σημερινή επίθεση ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει δει ποτέ του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί».

Ο Χίσριτς μίλησε για 6 τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων είναι αστυνομικοί. Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή για την κοινότητα. Το FBI θα ηγηθεί της έρευνας για την ένοπλη επίθεση.

Καταδίκασε το μίσος ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του μετά το μακελειό καταδίκασε το μίσος και ζήτησε την αυστηροποίηση των νόμων σε σχέση με τα όπλα και την θανατική ποινή.

«Είναι ένα φοβερό, φοβερό πράγμα το τι συμβαίνει με το μίσος στη χώρας μας, «κάτι πρέπει να γίνει», είπε και τόνισε πως ο απολογισμός θα είναι «πιο μοιραίος» σε σύγκριση με τις πρώτε εκτιμήσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να καταστεί αυστηρότερη η νομοθεσία για την θανατική ποινή. «Νομίζω ότι ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σκληρύνουμε τους νόμους σε σχέση με τα όπλα και την θανατική ποινή», τόνισε, χαρακτηριστικά.

«Όταν άνθρωποι κάνουν αυτού του είδους τα πράγματα, θα πρέπει να τους επιβάλλεται η θανατική ποινή».

Εντούτοις, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι οι πυροβολισμοί στο Πίτσμπουργκ δεν έχουν να κάνουν, παρά σε ελάχιστο βαθμό, με τη νόμους για την οπλοκατοχή. Σημείωσε δε ότι εάν υπήρχε προστασία εντός του ναού τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά.

Ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια, Τομ Γουλφ, σε δήλωση του, έκανε λόγο για «απόλυτη τραγωδία».

«Αυτές οι άλογες πράξεις βίας δεν μας περιγράφουν ως Αμερικανούς. Οι σκέψεις μου τώρα είναι με τα θύματα, τις οικογένειές τους και στο να διαβεβαιωθούμε πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν όλα τα δυνατά μέσα στη διάθεσή τους».

Σοκαρισμένος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι είναι «συντετριμμένος και σοκαρισμένος» από την ένοπλη επίθεση.

«Ο λαός του Ισραήλ θρηνεί με τις οικογένειες των νεκρών. Στεκόμαστε στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας του Πίτσμπεργκ, στεκόμαστε στο πλευρό του αμερικανικού λαού ενώπιον αυτής της φρικτής αντισημιτικής κτηνωδίας και όλοι μας προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών» επισήμανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε μια ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ