ΚΟΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των ισπανικών εκλογών

Αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των ισπανικών εκλογών
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την Κυριακή (13/12) την ομιλία του ηγέτη του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. REUTERS / JUAN MEDINA

Στην τελική της ευθεία εισέρχεται η προεκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία και οι τρεις κύριοι διεκδικητές της εξουσίας επιχειρούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, οι οποίοι την ερχόμενη Κυριακή (20/12) θα κληθούν να εκλέξουν νέα κυβέρνηση.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην ομιλία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Πλάθα ντε Τόρος, ο συντηρητικός, νυν πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δεν κατόρθωσε να γεμίσει τις κερκίδες της περίφημης αρένας, παρά την παρουσία της εμβληματικής πρώην κυβερνήτου της Μαδρίτης, Εσπεράνθα Αγκίρε και του πατέρα του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Λεοπόλδο Λόπες Χιλ.

Ο Ραχόι έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προεκλογική του υπόσχεση για τη δημιουργία 2 εκατ. θέσεων εργασίας, ενώ απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να αγνοήσουν τις υποσχέσεις των άλλων κομμάτων για μετεκλογική κυβερνητική συμμαχία, τονίζοντας πως ως μόνο τους στόχο έχουν τον αποκλεισμό του πρώτου σε ψήφους δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), το οποίο προηγείται μεν στις δημοσκοπήσεις, αλλά όχι με διαφορά που να του εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Ο ηγέτης του Κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) Αλμπερτ Ριβέρα, από την πλευρά του, υποστήριξε μπροστά σε δέκα χιλιάδες οπαδούς του, τα «οράματά» του (όπως υπογραμμίζει το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του) και ισχυρίσθηκε πως η παράταξή του αποτελεί τον φορέα της δεύτερης «Μεταπολίτευσης» στην Ισπανία μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975.

Απαντώντας στις κατηγορίες που του απευθύνουν οι αντίπαλοί του για απειρία, Ο Ριβέρα συνέκρινε τον εαυτό του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα υπενθυμίζοντας πως το 2008 ο ηγέτης των ΗΠΑ λοιδορήθηκε ότι στερείται πολιτικής εμπειρίας.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, τέλος, ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία του Podemos με μία μεγάλη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση, σε ένα κλειστό γυμναστήριο στα προάστια της Μαδρίτης.

Εν μέσω γιορτινής και ενθουσιώδους ατμόσφαιρας, το πολυπληθές ακροατήριο χαιρέτισε με συνθήματα τις ομιλίες που ξεδίπλωσαν τα ηγετικά στελέχη που κατέρχονται ως υποψήφιοι στην επικείμενη αναμέτρηση.

Η εξαιρετικά δημοφιλής ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης στην Ισπανία, δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, συγκίνησε το πλήθος, υπενθυμίζοντας πέρα από τα σημαντικά επιτεύγματά της για την αναμόρφωση της καταλανικής πρωτεύουσας και τον προηγούμενο καθημερινό αγώνα της κατά των εξώσεων και υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στην επιβεβλημένη από τα δάνεια και την καλπάζουσα ανεργία και τις απολύσεις, εξαθλίωσή του.

Οι Ισπανοί αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την τηλεμαχία ανάμεσα στον νυν πρωθυπουργό Μαριανο Ραχόι και στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, που θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας (14/12).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ