ΚΟΣΜΟΣ

Σε φυλακές στη Μόσχα μεταφέρθηκαν οι 24 Ουκρανοί ναύτες που συνελήφθησαν στην Κριμαία

Σε φυλακές στη Μόσχα μεταφέρθηκαν οι 24 Ουκρανοί ναύτες που συνελήφθησαν στην Κριμαία
REUTERS/Yevgeny Volokin

Σε φυλακές στη Μόσχα μετέφερε η Ρωσία τους 24 Ουκρανούς ναύτες που συνέλαβε ανοικτά της Κριμαίας μετά το θερμό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα.

Είκοσι ένας από τους άνδρες κρατούνται στη φυλακή Λεφόρτοβο στη Μόσχα και τρεις, που είχαν τραυματιστεί στη διάρκεια της σύλληψής τους, στη νοσοκομειακή πτέρυγα μιας φυλακής, μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι TV Rain, το οποίο επικαλείται ένα δημόσιο σώμα που εποπτεύει τις φυλακές.

Η ένταση στις σχέσεις Κιέβου – Μόσχας αυξάνεται, καθώς μετά την απαγόρευση εισόδου Ρώσων πολιτών στην Ουκρανία, η χώρα κατέθεσε προσφυγή κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για το «θερμό» επεισόδιο της Κυριακής, όταν η Μόσχα άνοιξε πυρ εναντίον τριών πλοίων της και τα κατέλαβε.

Το επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα στο στενό του Κερτς που χωρίζει την Αζοφική από τη Μαύρη Θάλασσα, προκάλεσε τραυματισμούς σε κάποιους από τους 24 Ουκρανούς ναύτες που αιχμαλωτίσθηκαν.

Σε δήλωση που εξέδωσε το δικαστήριο αναφέρεται πως η Ουκρανία τού ζήτησε να παρέμβει για να εξασφαλίσει ότι οι ναύτες βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η Μόσχα τούς κατηγορεί ότι παραβίασαν τα ρωσικά σύνορα και αρνήθηκαν να συμμορφωθούν όταν τους δόθηκε εντολή να σταματήσουν.

«Η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε ιδιαίτερα να παράσχει η Ρωσία ιατρική φροντίδα στους τραυματισμένους ναύτες και να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος. Ζητεί επίσης οι ναύτες να αντιμετωπισθούν ως αιχμάλωτοι πολέμου», αναφέρεται στη δήλωση.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση πληροφορίες σχετικά με την κράτηση των ναυτών.

Η προσφυγή, η πέμπτη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας από το 2014 που η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία, μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες ή και χρόνια για να εξετασθεί από το δικαστήριο.

Η Ουκρανία απαγορεύει την είσοδο σε Ρώσους

Νωρίτερα, επήλθε νέο «χτύπημα» στις σχέσεις των δύο χωρών με την ανακοίνωση από πλευράς του Ουκρανού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, περί απαγόρευσης εισόδου στη χώρα Ρώσων ηλικίας 16 έως 60 ετών.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της κήρυξης στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ποροσένκο η απόφαση έχει ως στόχο να σταματήσει η προσπάθεια της Ρωσίας να δημιουργήσει «ιδιωτικό στρατό» στα ουκρανικά εδάφη.

«Δεν θα τους επιτρέψω να διεξάγουν επιχειρήσεις ίδιες με αυτές του 2014», σημείωσε αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο επικεφαλής συνοριακής πολιτικής της Ουκρανίας τόνισε, ωστόσο, πως θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους. Ως παράδειγμα έθεσε την ανάγκη Ρώσων να ταξιδέψουν στην Ουκρανία για να δώσουν το «παρών» στην κηδεία κάποιο συγγενικού τους προσώπου.

Αξιωματούχοι συμπλήρωσαν πως μπορεί να επιβάλουν περιορισμούς ακόμη και στα ταξίδια Ρώσων που διαμένουν σε ουκρανικό έδαφος.

Η απάντηση της Μόσχας

Ρώσος αξιωματούχος, απαντώντας στις ανακοινώσεις του Πέτρο Ποροσένκο, γνωστοποίησε πως η Μόσχα δεν προτίθεται να λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει αντίστοιχες απαγορεύσεις εισόδου για τους Ουκρανούς.

Η Ουκρανία ίσως απαντήσει με «αντίστοιχες ενέργειες»

Παράλληλα, ο Ίχορ Χουσκόφ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU), δήλωσε πως η Ουκρανία εξετάζει κατά πόσον θα απαντήσει με «αντίστοιχες ενέργειες» αναφορικά με το πυρ που άνοιξαν οι Ρώσοι στα ουκρανικά πλοία.

«Εξετάζονται αποφάσεις όσον αφορά τη διεξαγωγή κατάλληλων αντίστοιχων ενεργειών ως απάντηση στις ενέργειες του επιτιθέμενου», είπε ο Χουσκόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ