ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Μακεδονία μπαίνει στο ΝΑΤΟ: Στα κράτη - μέλη το πρωτόκολλο εισδοχής

Η Βόρεια Μακεδονία μπαίνει στο ΝΑΤΟ: Στα κράτη - μέλη το πρωτόκολλο εισδοχής
EUROKINISSI/ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει αποστείλει το κείμενο του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο βορειοατλαντικό οργανισμό, στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγές από τη βελγική πρωτεύουσα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εφόσον μέχρι τις 18:30' σήμερα Δευτέρα (ώρα Ελλάδας) ουδείς από τους 29 διακόψει την αποκαλούμενη «διαδικασία σιωπηρής αποδοχής», το κείμενο θα αποσταλεί στις 29 πρωτεύουσες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για να ακολουθήσει η κύρωσή του από τα κοινοβούλια τους.

Στην ελληνική βουλή αναμένεται, όπως εκτίμησαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στο CNN Greece, να φτάσει την επόμενη εβδομάδα οπότε και θα εισαχθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση. Ακολούθως με ρηματική διακοίνωση θα αποσταλεί από το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια ενεργοποιώντας την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος χώρας και φυσικά την αλλαγή του ονόματός της.

Νωρίτερα με δήλωσή του στο Politico ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε σχολιάσει πως η πΓΔΜ μπορεί να περιμένει σύντομα την πρόσκληση ένταξης στη συμμαχία καθώς η Ελλάδα κύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών. «Θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο εισδοχής άμεσα», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό θα περάσει συνολικά από 29 κοινοβούλια προς κύρωση κάτι που απαιτεί χρόνο» συμπλήρωσε φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Μαυροβουνίου που χρειάστηκε συνολικά ένα έτος για να μπει στο ΝΑΤΟ.

Στα Σκόπια, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ μιλώντας στο εθνικό πρακτορείο ΜΙΑ εκτίμησε πως η χώρα του θα έχει υπογράψει το πρωτόκολλο σε μία με δύο εβδομάδες αποκτώντας την δική της θέση στο ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά την είσοδο την ΕΕ, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανσιτς σχολίασε πως τα βήματα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι «σαφή».

Ερωτηθείσα σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, απάντησε πως το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ορίσει μια «σαφή πορεία» για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019. «Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν», ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι εν λόγω εργασίες περιλαμβάνουν επίσης την εφαρμογή των «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων».

«Η πορεία που έχουμε μπροστά μας είναι σαφής», κατέληξε η ίδια.

Παράλληλα, εντός των επομένων ημερών θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί με την πΓΔΜ, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής: «Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ