ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Πρόθυμος να μεσολαβήσει ο Πάπας Φραγκίσκος - Η αντιπολίτευση προειδοποιεί το στρατό

Βενεζουέλα: Πρόθυμος να μεσολαβήσει ο Πάπας Φραγκίσκος - Η αντιπολίτευση προειδοποιεί το στρατό
REUTERS/Tony Gentile

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι το Βατικανό είναι διατεθειμένο να μεσολαβήσει στην πολιτική κρίση που μαίνεται στην Βενεζουέλα, με την προϋπόθεση ότι τη διαμεσολάβηση θα την ζητήσουν και οι δύο πλευρές. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροσκάφος που επέβαινε κατά την επιστροφή του από το Άμπου Ντάμπι, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο ποντίφικας επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο του απέστειλε επιστολή, ωστόσο τόνισε ότι δεν την έχει διαβάσει ακόμη.

Ο Μαδούρο δήλωσε τη Δευτέρα στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24 πως έγραψε στον Πάπα Φραγκίσκο για να ζητήσει τη βοήθεια και τη μεσολάβησή του «σε μια διαδικασία διευκόλυνσης και ενίσχυσης του διαλόγου».

Σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη απευθείας προσπάθεια διαμεσολάβησης από το Βατικανό, ο Πάπας τόνισε:

«Θα διαβάσω την επιστολή και θα δω τι μπορεί να γίνει, αλλά αρχική προϋπόθεση είναι οι δύο πλευρές να ζητήσουν τη διαμεσολάβηση. Είμαστε πρόθυμοι», δήλωσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Επιπρόσθετα είπε ότι μια επίσημη διαμεσολάβηση θα πρέπει να θεωρηθεί ως το τελευταίο βήμα στη διπλωματία. «Κάποια προκαταρκτικά βήματα πρέπει να γίνουν από το Βατικανό και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε.

Αυτό θα περιλαμβάνει προσπάθειες «να προσπαθήσουμε να φέρουμε την μία (πλευρά) πιο κοντά στην άλλη, να ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου», συμπλήρωσε.

«Κόκκινη γραμμή» τυχόν εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια

Ο στρατός της Βενεζουέλας θα περάσει μια «κόκκινη γραμμή» αν εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα», προειδοποίησε σήμερα η αντιπολίτευση, ανακοινώνοντας την επερχόμενη άφιξη τροφίμων και φαρμάκων στη χώρα, δεδομένου των σοβαρών ελλείψεων αυτών.

«Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, υπάρχει ένα όριο, τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα ιατρικά προϊόντα αυτά είναι η κόκκινη γραμμή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μιγκέλ Πιζάρο.

Προειδοποίησε επίσης ότι ενάντια σε μια παρεμπόδιση που μπορεί να δημιουργήσει ένα «σενάριο για το οποίο όλοι θα μετανιώσουν».

«Η απόπειρα να κλέψουν ό,τι μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές δεν θα λάβει την πολιτική ή κοινωνική απάντηση που έχουμε δώσει μέχρι τώρα», διεμήνυσε ο Πιζάρο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με μια πιθανή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Η άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον ηγέτη της βενεζουελανής αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος τον περασμένο μήνα αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας και φέρει την αναγνώριση σχεδόν 40 χωρών.

Σύμφωνα με τον Πιζάρο, η συγκέντρωση της βοήθειας θα γίνει στην Κολομβία και τη Βραζιλία, που συνορεύουν με τη Βενεζουέλα, καθώς και σε ένα νησί της Καραϊβικής, πριν διανεμηθεί στη χώρα.

Ο Γκουαϊδό δήλωσε τη Δευτέρα ότι υποπτεύεται πως ο στρατός επιθυμεί να «κλέψει» ή να «κατασχέσει» παρτίδες από την ανθρωπιστική βοήθεια και να τις αναδιανείμει εξ ονόματος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Η Εθνοσυνέλευση, το μόνο θεσμικό όργανο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, συζήτησε την Τρίτη ένα στρατηγικό σχέδιο για τη διανομή των φαρμάκων και των τροφίμων, βοήθεια που ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποκαλεί «πρόσχημα» για μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

Ο Ερυθρός Σταυρός στη Βενεζουέλα εξέφρασε τη Δευτέρα την πρόθεσή του να συνεργαστεί για τη διανομή της βοήθειας, χωρίς ωστόσο να εισέλθει στη χώρα.

Η Κολομβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί για βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν οι πρώτες που αποφάσισαν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, και ακολούθησαν ο Καναδάς (40 εκατομμύρια δολάρια), η Γερμανία, η Χιλή και η Αργεντινή ειδικότερα, είπε ο βουλευτής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα τη χορήγηση πέντε εκατομμυρίων ευρώ ως απάντηση στην κρίση στην Βενεζουέλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ