ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρώτοι Σουηδοί ήταν μαύροι με μπλε μάτια σύμφωνα με ντοκιμαντέρ

Οι πρώτοι Σουηδοί ήταν μαύροι με μπλε μάτια σύμφωνα με ντοκιμαντέρ
twitter

Σάλο έχει προκαλέσει στη Σουηδία το ντοκιμαντέρ ‘The First Swedes’, σύμφωνα με το οποίο οι πρώτοι Σουηδοί ήταν μελαμψοί με μπλε μάτια.

Το ντοκιμαντέρ πρόκειται να προβληθεί αύριο, Τετάρτη, ωστόσο όταν το κανάλι SVT πρόβαλε κάποια αποσπάσματά του την περασμένη εβδομάδα, οι αντιδράσεις στα social media ήταν έντονες, με πολλούς να εκφράζουν θυμό, αλλά και να αμφισβητούν τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην τεχνολογία ανάλυσης DNA, η οποία αποκαλύπτει πως κατοικήθηκε η Σουηδία μετά την εποχή των Παγετώνων, δίνοντας λεπτομέρειες για το πώς οι πρώτοι άνθρωποι που κατέφτασαν στη χώρα ήταν σκουρόχρωμοι με μπλε μάτια, κυνηγοί προερχόμενοι από το νότο, που ακολουθούσαν τα κοπάδια ταράνδων που μετανάστευαν.

Ένας άλλος πληθυσμός με πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και ποικιλία χρωμάτων ματιών και μαλλιών, έφτασαν περίπου την ίδια εποχή από την ανατολή, και συγκεκριμένα από τη σημερινή Ρωσία, φέρνοντας μαζί τους πιο εξελιγμένα εργαλεία. Οι δύο αυτοί πληθυσμοί εκτιμάται ότι αναμείχθηκαν σχετικά γρήγορα, με αποτέλεσμα οι Σκανδιναβοί να γίνουν πιο λευκοί, επιτρέποντάς τους να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής βιταμίνης D για να επιβιώσουν στους σκοτεινούς χειμώνες.

Το επόμενο μεγάλο κύμα «αποίκησης» έλαβε χώρα πριν από 6.000 χρόνια, με την άφιξη ομάδων από τις περιοχές της σημερινής Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν τον πιο πολύπλοκο γενετικό χαρακτήρα στην Ευρώπη.

Το ντοκιμαντέρ προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, με πολλούς να κάνουν λόγο ακόμα και για προπαγάνδα και «συνωμοσία» υπέρ της μετανάστευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ