ΚΟΣΜΟΣ

Επέστρεψε στη Βενεζουέλα ο Γκουαϊδό

Επέστρεψε στη Βενεζουέλα ο Γκουαϊδό
EPA

Ο Χουάν Γκουαϊδό αφίχθη σήμερα, Δευτέρα (04/03), το μεσημέρι (λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδας) στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σιμόν Μπολιβάρ στο Καράκας, όπου πλήθος υποστηρικτών του και πρεσβευτές από ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες τον υποδέχθηκαν, όπως έδειξαν πλάνα της ζωντανής μετάδοσης τηλεοπτικών δικτύων της Βενεζουέλας.

«Πίσω στην αγαπημένη μας χώρα! Βενεζουέλα, μόλις περάσαμε από τον έλεγχο της αρχής μετανάστευσης και τώρα θα πορευτούμε εκεί που βρίσκονται οι άνθρώποι μας», είπε με ανάρτηση στο Twitter μετά την άφιξή του ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Οι πρεσβευτές της Γερμανίας και της Ολλανδίας ήταν μεταξύ των πρεσβευτών που περίμεναν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTN24.

Αμέσως μετά την άφιξή του ο Γκουαϊδό κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις το Σάββατο ως συνέχιση άσκησης πίεσης ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Το Σάββατο συνεχίζουμε! Όλη η Βενεζουέλα θα είναι στους δρόμους. Δεν θα παραμείνουμε ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο σιωπηλοί έως ότου βρούμε ελευθερία», είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μπροστά σε ένα πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του σε μια πλατεία στο Καράκας, λιγότερο από μια ώρα μετά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

«Γνωρίζουμε τους κινδύνους που διατρέχουμε, δεν θα μας κρατήσουν πίσω: είμαστε εδώ, ποιο δυνατοί από ποτέ!», είπε χαμογελαστός ο Γκουαϊδό από την οροφή ενός αυτοκινήτου όπου ανέβηκε, φορώντας ένα μαύρο κοστούμι, με λευκό πουκάμισο, πριν αποχωρήσει από τον τερματικό σταθμό.

Ο Γκουαϊδό κατευθύνθηκε αμέσως μετά σε πλατεία στο Καράκας όπου χιλιάδες υποστηρικτές του τον περίμεναν.

«Έχετε ενώπιον σας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας!», είπε με την σύζυγό του να στέκεται δίπλα του και επανέλαβε την έκκλησή του για κινητοποιήσεις στους δρόμους της Βενεζουέλας.

Παράλληλα τόνισε ότι θα «συνεχίσουμε να επιμένουμε στην άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτή τη χώρας», την διέλευση της οποίας εμπόδισε στα σύνορα της χώρας ο πρόεδρος Μαδούρο.

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος αναγνωρίζεται πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 50 χώρες, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σύλληψη καθώς αψήφησε την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια, την οποία του είχε επιβάλει το Ανώτατο Δικαστήριο για να κάνει την περιοδεία του στη γειτονική Κολομβία, στη Βραζιλία, στην Παραγουάη, στην Αργεντινή και στον Ισημερινό.

«Λίγο πριν την άφιξή μου, όποιον δρόμο επιλέξει ο δικτάτορας, θα συνεχίσουμε» τόνισε νωρίτερα σήμερα ο Γκουαϊδό, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, σε ηχητικό του μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος είχε αναγγείλει την επιστροφή του στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας και προειδοποίησε χθες, Κυριακή, την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας να τον «απαγάγει» μόλις αφιχθεί.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς με ανάρτησή του στο twitter προειδοποίησε λίγο μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Σιμόν Μπολιβάρ του αεροσκάφους που μετέφερε τον Γκουαϊδό για μια «ταχεία αντίδραση» της Ουάσινκγτον σε περίπτωση «απειλών, βίας ή εκφοβισμού» ενάντια στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι οι αρχές είχαν εμποδίσει την πρόσβαση στο αεροδρόμιο.

Ο Μαδούρο επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι ως επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, ο αντίπαλός του, ο Γκουαϊδό, υποχρεούται «να τηρεί τον νόμο» και όταν επιστρέψει, θα κληθεί να «λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη».

Θεωρητικά, ο Γκουαϊδό, ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, διαθέτει κοινοβουλευτική ασυλία, αλλά βρίσκεται υπό έρευνα για «σφετερισμό», παρόλο που δεν του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ