ΚΟΣΜΟΣ

Η «Σέρσεϊ» του GoT για τη φρίκη στη Μόρια: Αδιανόητα απάνθρωπες συνθήκες, ράγισε η καρδιά μου

Η «Σέρσεϊ» του GoT για τη φρίκη στη Μόρια: Αδιανόητα απάνθρωπες συνθήκες, ράγισε η καρδιά μου
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Αφόρητη χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Μόρια η διάσημη ηθοποιός Λένα Χίντεϊ, με βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

H «Σέρσεϊ Λάνιστερ» του Game of Thrones επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη Μυτιλήνη καλεσμένη της οργάνωσης International Rescue Committee (IRC).

Η Χίντεϊ βρέθηκε στο κέντρο υποδοχής των προσφύγων, το οποίο όπως λέει είναι υπερπλήρης, και ανεπαρκώς εξοπλισμένο ώστε να φροντίσει όλους αυτούς τους ανθρώπους υπό ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες.

Η ίδια κάνει αναφορά και στα περιστατικά σεξουαλικής βίας που συμβαίνουν καθημερινά εκεί, αλλά και στις συνθήκες υγιεινής που είναι επικίνδυνες, με σκοπό να κινητοποιήσει το κοινό να κάνει δωρεές στην οργάνωση για τη Διάσωση πρσφύγων, της οποίας η ίδια είναι εκπρόσωπος..

«Ράγισε η καρδιά μου από τις απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» και εξήγησε πως ασχολείται με το προσφυγικό κυρίως ως μητέρα, που δεν μπορεί να δεχτεί πως «υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν σε τόσο άθλιες συνθήκες».

https://www.instagram.com/p/But101RB8VL

«Δεν υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Η περιοχή μυρίζει άσχημα κι αυτό συμβαίνει γιατί μέσα στο στρατόπεδο υπάρχουν παντού ακαθαρσίες. Η ουρά για το συσσίτιο, ωστόσο, είναι το πιο απάνθρωπο και σοκαριστικό πράγμα που είδα. Οδηγεί στην απόλυτη ταπείνωση τους εξαθλιωμένους αυτούς ανθρώπους. Οι πρόσφυγες περιμένουν όρθιοι στην ουρά για το πρωινό τους έως και τέσσερις ώρες και αμέσως μετά επιστρέφουν στην ίδια ουρά για το μεσημεριανό! Οι συνθήκες είναι τόσο φρικτές και οι εκρήξεις βίας τόσο συχνές, που αρκετοί προτιμούν να μην μπουν σε αυτή την διαδικασία. Προτιμούν να πεινάσουν», ανέφερε, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια.

Μιλώντας για τις γυναίκες που μένουν στον καταυλισμό και τα κρούσματα σεξουαλικής βίας, δήλωσε: «Οι γυναίκες στη Μόρια βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με βία, σεξουαλικές επιθέσεις και εκφοβισμό. Φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες τα βράδια γιατί δεν υπάρχει φωτισμός. Οι γυναίκες, σωματικά ασθενέστερες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τέτοια περιστατικά γι' αυτό η βία είναι πλέον η καθημερινότητά τους. Τι τραγική πραγματικότητα! Γυναίκες και μητέρες να έχουν αντιμετωπίσει την φρίκη του πολέμου και να στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν να εγκλωβίζονται στην φρίκη της Μόριας».

Μάλιστα, δεν δίστασε να παρομοιάσει την πραγματικότητα στη Μόρια με το φανταστικό, γεμάτο βία και σκληρότητα κόσμο του Game of Thrones, λέγοντας πως «παρουσιάζει ένα σύμπαν που μοιράζεται με τη Μόρια τα ίδια σκληρά χαρακτηριστικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ